20190209 131305

Gost u studiju: Prof. dr Milo Mrkić, član Inženjerske komore Crne Gore

Ime: 13.03.2019 razgovor sa prof. dr milom mrkicem; Opis: Prof. dr Milo Mrkić, član Inženjerske komore Crne Gore Tip: audio/mpeg

Uvaženi slušaoci, draga braćo i sestre, gost Radija Svetigore je prof. dr Milo Mrkić, laureat Nagrade za životno djelo Inženjerske komore Crne Gore 2017. godine. Priznanje za životno djelo prof. Mrkiću dodijeljeno je za doprinos razvoju i unapređenju inženjerske struke i nauke, planiranju, projektovanju i građenju značajnih složenih objekata.

20190209 131403Autor je više stručnih i naučnih radova, kao i knjiga koje doprinose razvoju inženjerstva i obrazovanju kadrova. Prof. Mrkić je dao značajan doprinos razvoju Komore, unapređenju nastavnog procesa na Mašinskom fakultetu u Podgorici iz oblasti hidroenergetike, na kojem je edukovao više od 30 generacija diplomiranih mašinskih inženjera.

Rođen je 1942. u selu Dragovoljići kod Nikšića. Višu Realnu gimnaziju završio je 1959. u Nikšiću. Na hidroenergetskom odsjeku Mašinskog fakulteta u Beogradu diplomirao je 1964. na temu: „Optimizacija hidromašinske opreme na primjeru pribranskih hidroelektrana“. Magistarski rad na temu: „Koncepcije rešavanja reverzibilnih hidroelektrana“ odbranio je na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Doktorski rad na temu: „Prilog istraživanju pogona hidrauličnih presa visokih nominalnih sila“, odbranio je 1990. na Mašinskom fakultetu u Nišu.

Član je Inženjerske komore Crne Gore od njenog osnivanja i posjeduje njeno ovlašćenje za projektovanje i rukovođenje građenjem. Prvi je predsjednik Matične sekcije mašinskih inženjera. Aktivno se služi ruskim, njemačkim i francuskim jezikom.

Sa profesorom Mrkićem na više zanimljivih tema, među kojima je i ideja o osnivanju Inovaciono-edukativnog centra za obnovljive izvore energije „Pavel Apolonovič Rovinski“ u Crnoj Gori , razgovarala je Senka Čolović Šumić.