Parastos 20 Godisnjice Nato Agresije

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Pomen i parastos žrtvama NATO agresije

Gračanica: „Na današnji dan pre 20 godina pred nama su se otvorila vrata pakla“

Ime: 24.03.2019 PARASTOS U GRACANICI O. DARKO MARINKOVIC; Opis: Pomen i parastos u Gračanici Tip: audio/mpeg

Pomenom i parastosom u Gračanici, juče je odata pošta svima koji su živote položili za odbranu svog naroda i otadžbine tokom agresije NATO alijanse na našu Zemlju. Prije 20 godina, pred nama su se otvorila vrata pakla, ali i pored svega želimo da se ovakav zločin nikada i nikome više ne ponovi, neke su od poruka koje su poslate sa skupa u centru Gračanice.

Parastosom koji su služili trojica gračaničkih paroha, uz molitveno učešće sestrinstva manastira Gračanica, stotinak mještana Gračanice i okoline su kraj spomenika oslobodiocima u ratu od 1912 – 1918. godine odali poštu žrtvama NATO agresije na našu zemlju, 24. marta 1999. godine.

– Šta to ima toliko u nama što je privuklo gnev većine sveta na nas i na našu zemlju. Krivi smo kada nas progone, krivi smo i kada trpimo progon, krivi smo i kada očekujemo milost od nemilosnih, od onih koji milost ne mogu dati. rekao je paroh gračanički Darko Marinković, besedeći nakon parastosa.

Otac Darko je podsetio da su posledice NATO bombardovanja prouzrokovale tragične i prerane smrti u našem narodu.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je podsetio da je na današnji dan pre dve decenije, srpski narod doživeo tragediju koja traje i danas.

Pesnik Živojin Rakočević je naglasio da su se na današnji dan pre 20 godina pred nama otvorila vrata pakla, te da je tada počeo kalendar našeg novog stradanja.

Meštanka Gračanice Brankica Kostić, NATO bombardovanje naše zemlje upoređuje sa tragedijom biblijskih razmera.

Parastosu koji je održan u organizaciji Kulutrno prosvetne zajednice prisustvovalo je stotinak meštana iz Gračanice i okoline.

Na tonskom zapisu iz Gračanice blagodarimo Oliveri Radić i Ivanu Miljkoviću