Parastos 20 Godisnjice Nato Agresije

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Помен и парастос жртвама НАТО агресије

Грачаница: „На данашњи дан пре 20 година пред нама су се отворила врата пакла“

Име: 24.03.2019 PARASTOS U GRACANICI O. DARKO MARINKOVIC; Опис: Помен и парастос у Грачаници Тип: audio/mpeg

Поменом и парастосом у Грачаници, јуче је одата пошта свима који су животе положили за одбрану свог народа и отаџбине током агресије НАТО алијансе на нашу Земљу. Прије 20 година, пред нама су се отворила врата пакла, али и поред свега желимо да се овакав злочин никада и никоме више не понови, неке су од порука које су послате са скупа у центру Грачанице.

Парастосом који су служили тројица грачаничких пароха, уз молитвено учешће сестринства манастира Грачаница, стотинак мјештана Грачанице и околине су крај споменика ослободиоцима у рату од 1912 – 1918. године одали пошту жртвама НАТО агресије на нашу земљу, 24. марта 1999. године.

– Шта то има толико у нама што је привукло гнев већине света на нас и на нашу земљу. Криви смо када нас прогоне, криви смо и када трпимо прогон, криви смо и када очекујемо милост од немилосних, од оних који милост не могу дати. рекао је парох грачанички Дарко Маринковић, беседећи након парастоса.

Отац Дарко је подсетио да су последице НАТО бомбардовања проузроковале трагичне и преране смрти у нашем народу.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић је подсетио да је на данашњи дан пре две деценије, српски народ доживео трагедију која траје и данас.

Песник Живојин Ракочевић је нагласио да су се на данашњи дан пре 20 година пред нама отворила врата пакла, те да је тада почео календар нашег новог страдања.

Мештанка Грачанице Бранкица Костић, НАТО бомбардовање наше земље упоређује са трагедијом библијских размера.

Парастосу који је одржан у организацији Кулутрно просветне заједнице присуствовало је стотинак мештана из Грачанице и околине.

На тонском запису из Грачанице благодаримо Оливери Радић и Ивану Миљковићу