Отац Лазар Острошки

Отац Миодраг Тодоровић: Отац Лазар Острошки је био једноставан и свима најближи

У острошком скиту Јован До јуче, на празник Светог Амфилохија Иконијског и Светог Александра Невског, након Свете литургије служен је помен архимандриту Лазару (Аџићу), игуману острошком, који се упокојио у Господу на овај дан 2000. љета Господњег.

 

Отац Миодраг Тодоровић, парох никшићки, казао је да су у овој Светој служби и заједничарењу поред оних који су видљиви нашем оку, учествовали и они који су преселили и сада су у Небеској цркви. Он је нагласио да је видно и примјетно присусутво духа оца Лазара, пријатеља и брата, који је носио у себи лик нашег најмилијега стрица, најмилијега ујака…

“Он је био тако једноставан, био нам је тако близак и био је свима оно што је најближе, по Јеванђељу да будете свима све. Одавао је дух једнога нашега домаћина који се брине за своју кућу, који се брине за своју породицу, а његова породица је био сваки човјек са којим је долазио у контакт, а молитвено му је била кућа читава васељена, као и она колиба негдје у Зеленгори гдје је некада чувао овце и гдје је све генетске, духовне и душевне особине и благо својих предака сабрао у срцу и души. И тиме је нама свједочио да човјек не пада с Марса, да нам је оно што имамо и што носимо, све даровано и предато, и да немамо чиме да се зоримо и уздижемо. Зато је он био тако велики, а тако једноставан! Јер кад је човјек једноставан онда је он све примио, све разумио, свима опростио и зато он може увијек да каже да опрашта дужницима својим и да њему Господ тако опрости”, бесједио је отац Миодраг.

Отац Лазар није много причао, али сваки његов покрет, сваки његова стисак руку, сваки његов осмијех, како је казао протојереј Миодраг Тодоровић, био је животан и благословен за све:

“Зато си ми данас њега тако топло и једноставно сјећамо и нема ништа замршено. И ништа нема да његов лик скрива од погледа наших, јер се он никада није сакривао и увијек је био свима све и свја, и зато је негдје тако релативно млад и отишао Небеску цркву да нас одозго храбри и бодри. Нека је вјечна слава и хвала, благодат и Царство небеско и о. Лазару и Митрополиту Амфилохију и свим нашим учитељима и добротворима, и сада и увијек и у вјекове вјекова. Амин!”

Вјечанаја памјат оцу нашем Лазару!

Весна Девић