Feb 24 2020 Moleban I Litija U Niksicu 16

Grad Svetog Vasilija Ostroškog blistao u odbrani svete vjere, svoje Crkve i Svetinja

Ime: 24.02 2020. LITIJA NIKSIC; Opis: Grad Svetog Vasilija Ostroškog blistao u odbrani svete vjere, svoje Crkve i Svetinja Tip: audio/mpeg

Grad Svetog Vasilija Ostroškog blistao u odbrani svete vjere, svoje Crkve i Svetinja. U znak protesta protiv tzv. Zakona o slobodi vjeroispovjesti, Nikšićani su isinoć kao i prethodnih dana i večeri, na miran, dostojanstven i hrišćanski način, izrazili svoj stav o ovom diskriminatorskom zakonu, pružajući, u isto vrijeme, podršku svojoj Majci Crkvi i njenim Svetinjama.

Feb 24 2020 Moleban I Litija U Niksicu 11Nakon Molebana Presvetoj Bogorodici, koji je služen u nikšićkom Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, rijeka vjernog naroda krenula je, zajedno sa sveštenstvom i monaštvom, u molitveni hod kroz Nikšić.

Na Trgu „Slobode“, svetovasilijevskom sabranju, u kojem je bilo na desetine hiljada ljudi, obratio se otac Miodrag Todorović, pozdravivši riječima dobrodošlice gostujuće sveštenoslužitelje, koji su došli u Crnu Goru vođeni željom da podrže vjerni narod u borbi za očuvanje svojih Svetinja: jeromonaha Danila (Kandića), sabrata manastira Viski Dečani, rođenog Nikšićanina, koji zajedno, sa sveštenikom Zoranom Gođevcem iz Prištine, donosi blagoslov svete kosovsko-metohijske zemlje, potom o. Jordana Markova, koji je donio blagoslov drevnih svetinja ohridske Arhiepiskopije, a, naročito, sveštenika Mihaila Čikvina iz Poljske u čijoj Skupštini se, nedavno, čuo glas o svetinjama naše Crkve i tome kako mala, a velika Crna Gora, po riječima o. Miodraga, nije izgubila svetost, nego je ostala na putu koji vodi u Carstvo nebesko.

Besjedu oca Mihaila iz Poljske pravoslavne Crkve prevodio je đakon Konstantin Dojić.

Otac Mihailo prenio je želju za jedinstvom od vjernog naroda njegove parohije i zamolio sabrane da se ne zaustavljaju u svojoj borbi za slobodu vjere, nego da idu dalje, jer tu borbu, po riječima o. Mihaila, posmatra cio svijet.

Njegove riječi na hiljade sabranih pozdravilo je gromkim aplauzom, kličući: Ne damo svetinje!

Na kraju se, još jednom, obratio protojerej Miodrag Todorović, pozivajući sve ljude dobre volje, one koji drugačije razmišljaju da „uđu u svetinje i da prime blagoslov od njih“.

Obavjestio je vjerni narod da će u subotu 29. februara biti održan veliki crkveno-narodni sabor u Nemanjinom gradu – Podgorici, u slavu Božju, a u čast Svetog Simeona Mirotočivog. Liturgiju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, u 9 časova, služiće Njegovo Blaženstvo Mitropolit kijevski i cijele Ukrajine G. Onufrije sa četiri jerarha Ukrajinske pravoslavne Crkve i više episkopa Srpske pravoslavne Crkve.