Poklonici Iz Crne Gore Na Kim 5

Група од стотинак вјерника из Црне Горе недјељу Православља прославила у Призренским Светим Архангелима

Име: 06. 03.2023-Poklonici iz Crne Gore na KiM; Опис: Група од стотинак вјерника из Црне Горе недјељу Православља прославила у Призренским Светим Архангелима Тип: audio/mpeg

Група од стотинак вјерника из Црне Горе недјељу Православља прославила у Призренским Светим Архангелима

Поручују да се на Косову, које је наш дом, осјећају најсигурније јер се управо ту највише осјећа Бог и снага Светиње

 

Недјеља православља молитвено је и саборно прослављена у манастиру Светих архангела код Призрена. Свету литургију служио је игуман ове Свете обитељи Архимандрит Михаило уз саслужење јеромонаха Романа сабрата манастира Острог, уз молитвено учешће стотинак вјерника који су, са благословом Митрополита црногорако-приморског Јоаникија,.дошли на поклоничко путовање Светињама Косова и Метохије у организацији ,,Одигитрије“ поклоничке агенције Митрополије црногорско-приморске. За пјевницом су појали Оливера Радић и острошка братија.

На крају Свете службе Божије отац Роман Острошки је сабране поучио ријечима пастирске поуке у којој је говорио о празнику побједе праве вјере- Недјељи православља.

Након свете литургије наша сестра Оливера Радић професор и новинар из Ораховца разговарала је са оцем Романом, братом Николом Поповићем са Цетиња који је био вођа групе поклоника испред “Одигитрије“, Милицом и Анђелом, којима је ово прва, дуго планирана, посјета Светој српској земљи, о утисцима које носе са путовања.

“Да наша Црква и вјерни народ из Црне Горе не заборављају своје Светиње на Косову и Метохији ни у ова смутна времена, када многи мисле да није паметно ићи на Косово, у тренутку када се о Косову и Метохији нашем Светом граду Јерусалиму много говори, дошли смо данас овдје да покажемо да је народ Црне Горе увијек уз своју браћу на Светој Српској земљи. Отац Роман је донио благослов Светог Василија Острошког а у два аутобуса ,,Одигитрије“ сабрало се стотинак вјерника из цијеле Црне Горе од Улциња до Бијелог Поља. Треба долазити на Косово да се упознамо са својим коријенима“- казао је Оливери Радић Никола Поповић са Цетиња вођа групе. Он је подсјетио да је ,,Одигитрија“ само у прошлој години једанаест пута водила вјерни народ из Црне Горе на Косово.

Анђела, којој је ово прва посјета Косову и Метохији казала је у разговору са Оливером Радић да је у Пећкој Патријаршији осјетила моћ наше вјере.

“Утисак ми је да што је наше биће наше и да смо непобједиви. У Дечанима сам осјетила необјашњиву љубав и радост“- каже Анђела.

Милица каже да се емиције које осјећа не могу ријечима описати.

“То је радост и љубав али и туга због онога што је наше а што, тренутно, чини се, није у нашим рукама. Овдје сам дошла кући и сви смо овдје браћа и сестре баш онако како наш Бог воли. Кад се вратим кући, и кад поново утонем у свакодневицу и бриге, осјећај који носим из Дечана увијек ће ме вратити Богу, ако залутам. Ово је моја прва, али дуго планирана посјета Косову и утолико ми је јачи утисак. Свијет вам нуди луксуз на путовањима али је за мене ураво ова духовна ризница на Косову, јер Косово управо то и јесте, луксуз. Нема страха. Овдје се највише осјећа Бог и снага Светиње. Овдје се осјећам најсигурније“- каже Милица.

Поклоници су након трпезе љубави у манастиру Светих Архангела посјетили цркву Светог Ђрђа у Призрену гдје их је топло дочекао парох призренски отац Јован Радић професор Призренске Богословије и саборно се помолили за наш народ и наше Светиње на нашем Косову и Метохији.

“Ако заборавим тебе Косово нека ме заборави десница Божија. Посветимо овај пост Косову и Метохији и наше молитве за овај Свети народ који овдје опстаје“, поручио је отац Роман овом приликом.

Поклонике из Црне Горе пут је даље водио у Призренску Богословију а обишли су и гроб цара Душана који се налази у његовом царском граду Призрену.

Група од стотинак поклоника кренула је јуче из Црне Горе. Након Свете литургије у манастиру Ђурђеви ступови у Беранама, љубав према Светињама и браћи и сестрама као и мјесту одакле смо сви потекли Косову и Метохији довела их је у Метохију у манастир Пећку патријаршију гдје су се, у навечерје Недјеље православља, поклонили чудотворној икони Мајке Божије Пећке и светињама Пећке патријаршије.

Имали су радост да узму благослов од Његовог преосвештенства Епископа новобрдског Г. Илариона од кога су, у радости сретања, на благослов добили иконице и ријечи поуке и благослова. Након посјете Пећкој Птријаршији поклоници су молитвено учествовали у празничном бдеднију у навечерје Недјеље православља, у манастиру Високи Дечани гдје су се они који долазе први пут заиста увјерили у истинитост ријечи пјесме да молитва у Високим Дечанима “осваја рај“.

Након посјете Дечанској Светињи поклоници су преноћиште нашли у манастиру Светих архангела у Призрену гдје их је топло дочела светоархангелска братија на челу са својим игуманом оцем Михаилом.
Догодине у Призрену!

Догодине на нашем Косову и Метохији, у нашим светињама на Косову и Метохији и са нашим народом на Косову и Метохији!

На љубави, тонским записима и фотографијама благодаримо сестри Оливери Радић новинару и професору из Ораховца.

Слободанка Грдинић