Poklonici Iz Crne Gore Na Kim 5

Grupa od stotinak vjernika iz Crne Gore nedjelju Pravoslavlja proslavila u Prizrenskim Svetim Arhangelima

Ime: 06. 03.2023-Poklonici iz Crne Gore na KiM; Opis: Grupa od stotinak vjernika iz Crne Gore nedjelju Pravoslavlja proslavila u Prizrenskim Svetim Arhangelima Tip: audio/mpeg

Grupa od stotinak vjernika iz Crne Gore nedjelju Pravoslavlja proslavila u Prizrenskim Svetim Arhangelima

Poručuju da se na Kosovu, koje je naš dom, osjećaju najsigurnije jer se upravo tu najviše osjeća Bog i snaga Svetinje

 

Nedjelja pravoslavlja molitveno je i saborno proslavljena u manastiru Svetih arhangela kod Prizrena. Svetu liturgiju služio je iguman ove Svete obitelji Arhimandrit Mihailo uz sasluženje jeromonaha Romana sabrata manastira Ostrog, uz molitveno učešće stotinak vjernika koji su, sa blagoslovom Mitropolita crnogorako-primorskog Joanikija,.došli na pokloničko putovanje Svetinjama Kosova i Metohije u organizaciji ,,Odigitrije“ pokloničke agencije Mitropolije crnogorsko-primorske. Za pjevnicom su pojali Olivera Radić i ostroška bratija.

Na kraju Svete službe Božije otac Roman Ostroški je sabrane poučio riječima pastirske pouke u kojoj je govorio o prazniku pobjede prave vjere- Nedjelji pravoslavlja.

Nakon svete liturgije naša sestra Olivera Radić profesor i novinar iz Orahovca razgovarala je sa ocem Romanom, bratom Nikolom Popovićem sa Cetinja koji je bio vođa grupe poklonika ispred “Odigitrije“, Milicom i Anđelom, kojima je ovo prva, dugo planirana, posjeta Svetoj srpskoj zemlji, o utiscima koje nose sa putovanja.

“Da naša Crkva i vjerni narod iz Crne Gore ne zaboravljaju svoje Svetinje na Kosovu i Metohiji ni u ova smutna vremena, kada mnogi misle da nije pametno ići na Kosovo, u trenutku kada se o Kosovu i Metohiji našem Svetom gradu Jerusalimu mnogo govori, došli smo danas ovdje da pokažemo da je narod Crne Gore uvijek uz svoju braću na Svetoj Srpskoj zemlji. Otac Roman je donio blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog a u dva autobusa ,,Odigitrije“ sabralo se stotinak vjernika iz cijele Crne Gore od Ulcinja do Bijelog Polja. Treba dolaziti na Kosovo da se upoznamo sa svojim korijenima“- kazao je Oliveri Radić Nikola Popović sa Cetinja vođa grupe. On je podsjetio da je ,,Odigitrija“ samo u prošloj godini jedanaest puta vodila vjerni narod iz Crne Gore na Kosovo.

Anđela, kojoj je ovo prva posjeta Kosovu i Metohiji kazala je u razgovoru sa Oliverom Radić da je u Pećkoj Patrijaršiji osjetila moć naše vjere.

“Utisak mi je da što je naše biće naše i da smo nepobjedivi. U Dečanima sam osjetila neobjašnjivu ljubav i radost“- kaže Anđela.

Milica kaže da se emicije koje osjeća ne mogu riječima opisati.

“To je radost i ljubav ali i tuga zbog onoga što je naše a što, trenutno, čini se, nije u našim rukama. Ovdje sam došla kući i svi smo ovdje braća i sestre baš onako kako naš Bog voli. Kad se vratim kući, i kad ponovo utonem u svakodnevicu i brige, osjećaj koji nosim iz Dečana uvijek će me vratiti Bogu, ako zalutam. Ovo je moja prva, ali dugo planirana posjeta Kosovu i utoliko mi je jači utisak. Svijet vam nudi luksuz na putovanjima ali je za mene uravo ova duhovna riznica na Kosovu, jer Kosovo upravo to i jeste, luksuz. Nema straha. Ovdje se najviše osjeća Bog i snaga Svetinje. Ovdje se osjećam najsigurnije“- kaže Milica.

Poklonici su nakon trpeze ljubavi u manastiru Svetih Arhangela posjetili crkvu Svetog Đrđa u Prizrenu gdje ih je toplo dočekao paroh prizrenski otac Jovan Radić profesor Prizrenske Bogoslovije i saborno se pomolili za naš narod i naše Svetinje na našem Kosovu i Metohiji.

“Ako zaboravim tebe Kosovo neka me zaboravi desnica Božija. Posvetimo ovaj post Kosovu i Metohiji i naše molitve za ovaj Sveti narod koji ovdje opstaje“, poručio je otac Roman ovom prilikom.

Poklonike iz Crne Gore put je dalje vodio u Prizrensku Bogosloviju a obišli su i grob cara Dušana koji se nalazi u njegovom carskom gradu Prizrenu.

Grupa od stotinak poklonika krenula je juče iz Crne Gore. Nakon Svete liturgije u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, ljubav prema Svetinjama i braći i sestrama kao i mjestu odakle smo svi potekli Kosovu i Metohiji dovela ih je u Metohiju u manastir Pećku patrijaršiju gdje su se, u navečerje Nedjelje pravoslavlja, poklonili čudotvornoj ikoni Majke Božije Pećke i svetinjama Pećke patrijaršije.

Imali su radost da uzmu blagoslov od Njegovog preosveštenstva Episkopa novobrdskog G. Ilariona od koga su, u radosti sretanja, na blagoslov dobili ikonice i riječi pouke i blagoslova. Nakon posjete Pećkoj Ptrijaršiji poklonici su molitveno učestvovali u prazničnom bdedniju u navečerje Nedjelje pravoslavlja, u manastiru Visoki Dečani gdje su se oni koji dolaze prvi put zaista uvjerili u istinitost riječi pjesme da molitva u Visokim Dečanima “osvaja raj“.

Nakon posjete Dečanskoj Svetinji poklonici su prenoćište našli u manastiru Svetih arhangela u Prizrenu gdje ih je toplo dočela svetoarhangelska bratija na čelu sa svojim igumanom ocem Mihailom.
Dogodine u Prizrenu!

Dogodine na našem Kosovu i Metohiji, u našim svetinjama na Kosovu i Metohiji i sa našim narodom na Kosovu i Metohiji!

Na ljubavi, tonskim zapisima i fotografijama blagodarimo sestri Oliveri Radić novinaru i profesoru iz Orahovca.

Slobodanka Grdinić