Hilandar Sveti Sava

Hilandar proslavio ktitorsku slavu – Svetog Savu

Ime: 27.01.2019 Hilandar Savindan; Opis: Hilandar proslavio ktitorsku slavu - Svetog Savu Tip: audio/mpeg

U Svetoj carskoj srpskoj lavri Hilandar svečano je proslavljena ktitorska slava, praznik Svetog Save Srpskog, koji je zajedno sa svojim ocem, Stefanom Nemanjom – Prepodobnim Simeonom Mirotočivim, osnovao srpski Hilandar 1198. godine, na Svetoj Gori Atos

Toržestvena služba je započela u subotu uveče, prazničnim i svenoćnim bdenjem. Na kraju službe, služena je Sveta Liturgija, nakon koje je usledila trpeza ljubavi. Blagodareći ocu Dositeju Hilandarcu, donosimo zvučne zapise (na kraju ove vesti) beseda igumana manastira Hilandara, Visokoprepodobnog arhimandrita g. Metodija i Visokopreosvećenog Arhiepiskopa katarskog g. Makarija (Jerusalimska Patrijaršija).

Pozdravljajući arhijereja Makarija, iguman Metodije je u besedi tokom trpeze ljubavi kazao da je dragi gost došao po tajanstvenom pozivu Svetoga Save koji je i sam dva puta putovao u Jerisalim gde je bio dočekivan sa Ljubavlju i odakle je doneo velike svetinje i blagoslove. Iguman Metodije je ukazao da “primer života Svetog Save jeste primer za nas, a to je sledovanje volji Božjoj”.

Vladika Makarije koji službuje u Kataru, a koji odlično govori srpski jezik, obratio se zatim za trpezom ljubavi u Hilandaru. Arhijerej je devedesetih godina studirao u Beogradu i kao klirik rešio da ostane u Srbiji u tim teškim vremenima za srpski narod da pomaže. U besedi je kazao: “Zahvalan sa Gospodu, Bogorodici i Svetom Savi što smo, sa blagoslovom Jerusalimskog Patrijarha, imali priliku da iz dalekog Katara dođemo na vašu slavu, na tome što sam imao priliku da služim u Hilandaru. Hvala za gostoprimstvo i Ljubav i što čuvate ovu svetinju gde imamo priliku da se preporodimo duhovno. Molim Vas da u Vašim svetim molitvama ne zaboravite naše bratstvo čuvara Svetog Groba Gospodnjeg i bratstvo Manastira Svetog Save Osvećenog, kao i naš narod i sveštenstvo koje živi na Istoku, tamo gde je Gospod izabrao da se rodi na zemlji i da se vera i monaški život i prvi manastiri odatle prošire”. Još je Arhiepiskop Makarije istakao: “Svi smo sabrani oko Vaskrsenja Gospoda i to nas sjedinjuje u svim krajevima Zemlje, bez obzira na karakteristike koje nosimo”.

Na zvučnom zapisu besjeda Igumana Metodija i Arhiepiskopa Makarija blagodarimo Radiju “Slovo ljubve“