Slava Budva

Hram Svete Trojice i grad Budva proslavili slavu

Ime: 22. 06. 2018. SLAVA BUDVE I DR KOVIC; Opis: Hram Svete Trojice i grad Budva proslavili slavu Tip: audio/mpeg

Prof. dr Miloš Ković: “Osamsto godina eparhije zetske – Mitropolije crnogorsko primorske”

Praznik silaska Svetoga Duha na apostole, slava Hrama Svete Trojice i grada Budve, proslavljen je u nedelju, 16. juna. Proslava je počela Svetom liturgijom a nastavila se osvećenjem slavskog kolača i žita, kao i litijom ulicama Budve.

Protojerej Boris Radović, starješina hrama, prerezao je slavski kolač i prelomio ga sa Markom Carevićem, predsjednikom opštine Budva.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika koji su se pričestili a sabranje je nastavljeno trpezom ljubavi u porti hrama gdje su naše sestre pripremile bogato posluženje.

Svečana Trojičindanska litija ulicama grada krenula je u 19 časova, predvođena Njegovim preosveštenstvom Episkopom dioklijskim gospodinom Metodijem. Vladika se vjernom narodu obratio arhipastirskom besjedom, čestitajući im praznik rođenja Crkve – Pedesetnicu:

„Srećna slava ovoga svetoga hrama i divnoga i blagoslovenoga grada, i osam stotina godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i Episkopije zetske Mitropolije crnogorsko primorske. Da Bog da da se uvijek opominjemo naših svetih predaka koji su znali da razluče glavno od sporednoga, da je Duh ono što oživljuje, a da forma, oblik i tijelo ne pomaže ništa. “

Vladika je pojasnio da su naši preci znali da džaba postoje zidovi, kamenje, zidine, utvrđenja, ako nema Gospoda Boga, istine i pravde Njegove koja će te temelje da utvrdi u vjekove vjekova. Nema te sile zemaljske koja može opstati ako nije nadahnuta blagodaću Duha Svetoga, kazao je Episkop Metodije i dodao:

„To je cilj našega hrišćanskog života – zadobijanje blagodati Duha Svetoga, onoga čij praznik danas proslavljamo, Svete Trojice – Boga ljubavi koja je zaštitnik ovoga grada i ovoga naroda i svih žitelja u njemu i svih ljudi s kraja na kraj vaseljene i ne samo ljudskog roda već cijele tvorevine Božije. Da Gospod da, opominjući se i korigovajući svoj život i upravljajuću se prema svetima iz roda našega, da budemo dostojni potomci njihovi koji će ići onim utabanim i sigurnim putem koji vodi ka Carstvu nebeskom.“
Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski gospodin Metodije je prenio pozdrave i blagoslove Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija:

„Svako vam dobro želim i prenosim pozdrave i blagoslove Mitropolita našeg Amfilohija u čije ime sam došao. Da vas Gospod utvrdi u ljubavi i tvrdoj vjeri hrišćanskoj u vjekove vjekova. Amin!“

Nakon svečane litije je održana Duhovna akademija na prostoru između crkava u Starom gradu. Besjedu povodom proslave osamsto godina eparhije zetske – Mitropolije crnogorsko primorske, održao je profesor doktor Miloš Ković. U nastavku akademije je upriličen bogat kulturno umjetnički program u kom su učestvovali horovi iz Trebinja, Kumbora i Budve, pjesnikinja Milica Bakrač iz Nikšića, etno grupa Vez iz Beograda, učenice Muzičke škole iz Budve sa profesorom Sašom Mitrićem a mladi članovi Folklornog društva Stara Budva su ovo veče obogatili igrama iz Srbije i Crne Gore.

Drugi dan praznika, u Modernoj galeriji je održana veoma uspješna promocija knjige Duhovni oganj srpske Crkve, autorke Svetlane Luganske. O knjizi su govorili protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić, jeromonah Rafailo Boljević, mati Fotina, igumanija manastira Beška i autorka knjige. Nakon promocije knjige, upriličeno je lijepo praznično druženje u prostorijama parohijskog doma.

Na Duhovski utorak je u Galeriji Sveti Arhiđakon Stefan upriličena je zajednička izložba budvanskih slikara Sava Pavlovića, Petra Pićana, Nika Kalađurđevića i Buća Mitrovića.