Otac Lazar

И то је то, и никоме ништа: Четрдесети дан од упокојења о. Лазара, игумана манастира Заграђе

„Овога јутра, умро је неко близу…“, каже велики пјесник.

Упокојио се монах Лазар, умро је умјетник,  отишао са овога свијета, нестао из нашег чулног опажаја, градитељ  и тиховатељ, зограф и домаћин. Тешко је талентованог човјека, вјерног својој истанчаној и сложеној поетици, особеном размишљању о смислу свијета и човјека у њему, смјестити у неки оквир, рећи истиниту ријеч. Тек кад умре, затварајући свој физички облик, човјек постаје цио, онда се може наслутити његова величина и духовна снага. Смрт тако, парадоксално, умјесто ругобе и коначишта постаје, као мајчина утроба, колијевка новог, нематеријалног, духовног живота.  Да ли уопште и постоји неки критеријум за вредновање подвига?!  И ко је тај ко има право и потребу да  проговори о моралном подвигу мукотрпног монашког и стваралачког живота, о искораку у слободу, о кристализацији лика. Таленат доброг монаха и великог мајстора не налази се само у овом или оном молитвеном подвигу, у овој или оној грађевини, овом или оном  светитељском лику који је насликао,  или у разноликом и дирљивом свијету дубоких и присних веза са Богом и људима које је остварио, већ у живом споју свега тога, узајамном утицају и унутрашњој повезаности свега што је било градивни материјал аскетског труда и трошења тијела на путу спасења. Умјетност равнотеже, тежак задатак за многе, за  изузетног појединца већег разлога за живот нема. Ограничити животно кретање у простору, тај простор унаприједити, загрлити топлотом  својих дланова и својих руку, а духу омогућити раст у свим правцима. Додиром са свијетом, стварима и појавама обликовати себе, обликовати ствари и појаве, утицати на људе, најчешће нијеме и слијепе за разнородне и разноврсне облике тога духовног и умјетничког струјања. Подстакнути духовну жеђ.

Монах Лазар, београдско дијете и виолентни сликар, свим својим снагама и оруђима, тијелом и духом, цијелим комплексом свога бића, ударио је на пустињу и на камен. Успостављајући себе и свој свијет, дубоко се укопао у земљу и снажно уклесао у камен да би се дохватио Неба. Ни мекшег удара на природу, ни јачег одјека њеног натприрођења. Радећи изнад људских снага, тражећи облике у огромним масама, својим духом, оком, покретом, бојом и тоном претворио је камен у златни облик крста, пустињу у плодну њиву за будуће словесно сијање. „Дивно су клекли облици у зеници мајстора“, опет би рекао пјесник. А из Заграђа које је спавало, и чекало смјелог изазивача, родио се Град који на гори стоји, Град који је велики неимар извукао из материје, из простора и времена, створивши вјечну љепоту да се у њој без престанка поје пјесма Господња.

И као у оним старим причама о мајсторима који су се узиђивали у своје грађевине, као у миту о сликару који се утопио у ријеку на свом платну, или као у оној умјетничкој теорији о великом дјелу које тражи жртву у лику свога ствараоца (сјетимо се Моцарта и његовога Реквијема), тако је и овај Град, будући завршен и опојан, као последњи украс и свој најважнији садржај у своја племенита камена њедра заувијек, да чека трубе судњега дана, прихватио и смјестио Божијег човјека, монаха Лазара.

И док, оковани свакодневицом и баналним животним изборима, јездимо по површини живота, носећи на леђима пужеве кућице своје жалосне ограничености сјетимо се, на четрдесети дан од упокојења, овог изузетног подвижника духа. И док, на тек завршеном његовом иконопису у цркви Светог Јована,  боје полако сазријевају, уочимо колико је велико стваралаштво, Богом надахнуто, лијепо, племенито и добро, колико наш садашњи тренутак, наша ограничена чула приморава да дубље и јасније доживимо слику овог шареног и оног недокучивог свијета којима нас је Господ у својој преизобилној љубави даровао.

И на крају, како би необично учтив, скроман и ћутљив, човјек од мјере и разума, о. Лазар да би спријечио, сваку могућу, како своју, тако и свога саговорника, многоглагољивост и распричаност, често завршавао своје приче и ово мало подсјећање на њега завршићемо његовим ријечима: „ И то је то. И никоме ништа…“

Царство му небеско и вјечни помен!

                                                                                Весна Тодоровић