Архимандрит Андреј Сајц

Игуман манастира Црна река Андреј (Сајц) : “Крстовдан и Богојављење су празници на које се сазнало и обзнанило да је Исус јесте Христос“

Име: 18. 01.2022-OTAC ANDREJ SAJC- NAJAVA KANDILA; Опис: Крстовдан и Богојављење су празници на које се сазнало и обзнанило да је Исус јесте Христос Тип: audio/mpeg

Крстовдан и Богојављење су празници на које се сазнало и обзнанило да је Исус јесте Христос. Њега, који је на Обрезање Господње добио своје име Исус, од Богојављења познајемо као Христа. Исус је тада, да кажемо, добио своје презиме када се спознало да је Он Божији помазаник Светим Духом, сишавшим у виду голуба, што су удостојио да видио Свети Јован Крститељ“- казао је, између осталог, за Радио “Светигору“ Игуман манастира Црна река на Ибарском Колашину отац Андреј (Сајц).

Отац Андреј, кога многи од нас познају као оца Андреја Дечанца, каже да се радујемо Богојављењу припремајући се, на Крстовдан, постом и созерцањем овог великог догађаја на ријеци Јордану.

“Јануар је, иначе, мјесец када су најниже температуре али је у срцу топло од благодати празника које славимо овог мјесеца: рађа нам се Богомладенац, Христос се крштава на ријеци Јордану, ту је и Сабор Светог Јована Крститеља што нас подјећа да је Хришћанство сво у парадоксима. Човјек који се не одрекне себе- себе не може да нађе, у јануару мјесецу када су температуре најниже, нама Хришћанима је најтоплије јер се сила Божија у слабости пројављује. Након Свете литургије и причешћа у манастиру Црна Река, Светињи освештаној молитвама и моштима Светог Јоаникија Девичког, Светог Петра Коришког и Преподобномученика Харитона, ми ћемо освештати воду на извору изнад манастира. Иако у нашој околини има врло мало православних вјерника, и мало је посјетилаца у ово доба године, ми смо у заједници са свима светима тако да торжествено прослављамо велике празнике Крстовдан, Богојављење и Јовањдан“-каже отац Андреј (Сајц).

Комплетан разговор са оцем Андрејем чућете у суботу 22. јануара 2922. године у емисији “Косметска кандила“ Радија “Светигора“ у 21 сат. Исти ћете моћи наћи и на интернет сајту нашег Радија. Отац Андреј ће нам говорити о манастиру Црна Река, свом монашком путу, животу у Високим Дечанима, ратним страдањима нашег народа 1999. и 2004. године, монаху Харитону, блаженог спомена Митрополиту Амфилохију и Владики Атанасију (Јевтићу).

Разговор са оцем Андрејем топло препоручујемо за слушање.