Интернет Литија

Интернет Литија: Отац Ненад Илић и Анастасија Илић, о Бенедикт, карикатуриста Горан Шћекић

„Човјек који не осјећа Васкрс остаје заробљен у биолошком, економском или кругу друштвених улога“, рекао јереј Ненад Илић за дванаесту по реду „Интернет литију“ која се емитује на таласима радија „Светигора“, Фејсбук и Инстаграм страници „Не дамо светиње“, као и на телевизији „Нови“.

Отац Ненад је говорећи о празнику Васкрсења Господњег рекао да је тај догађај експлозија.

„Ваксрс је разбијање свега тога, слобода која је непојамна и отварање према Богу,“ надахнуто је говорио свештеник Илић.

У емисији је учествовала и његова супруга Анастасија Илић, дипломирани теолог, која је рекла да сви православни чекају поновни почетак литија, рекавши да ће оне наставити тамо гдје је све стало.

„Литије могу бити решење за цијели свијет“, оцијенила је попадија Анастасија.

Илићи су надовезујући се у коментару разлика између духовнисти Балкана и Запада, закључили да је појава литија у Црној Гори промијенила много шта.

„До времена прије литија постојала је само традиција која се често мијешала са религиозношћу“, закључила је Анастасија.

Отац Ненад Илић учествовао је на последњој по реду реалној литији и једва је чекао свих мјесеци да се лично придружи тој величанственој колони.

„Док нисам учествовао, пратио сам преко интернета, ловио најлепше тренутке, али ми је стварно много значило да се појавим у литији“, каже отац Ненад Илић додавши да је заиста захвалан заједници која га је примила као једног од њих.

Он је рекао да се литије не могу најбоље ни описати осим као чудесне.

„Велики број људи окупљен на једном мјесту не мора да буде маса, већ права и велика заједница. Свако је посебан, свако је личност а заједно добијамо велику снагу, као на икони“, рекао је свештеник Ненад Илић

Остаје закључак да запамтимо гдје смо стали.

„Нека са литијама буде као у серијама – чекамо другу сезону која мора да стане тамо гдје смо стали – без увода право у радњу“, закључио је свештеник и режисер Ненад Илић.

ђакон Павле Божовић