Ispraćaj protojereja Velje Stojkovića paroha orahovačkog

Ispraćaj protojereja Velje Stojkovića paroha orahovačkog

Ime: 27. 04. 2021. SAHRANJEN OTAC VELJA STOJKOVIC; Opis: Ispraćaj protojereja Velje Stojkovića paroha orahovačkog Tip: audio/mpeg

Sahrana OrahovacRodbina i prijatelji su se u ponedeljak, 26. aprila 2021. godine, oprostili od paroha Orahovačkog protojereja Velje Stojkovića (1976-2021). Sahranjen je na groblju Donja Vrežina kod Niša blizu Bogorodičine crkve.

Opijelo je služio arhimandrit Stefan, iguman manastira Zočište, uz sasluženje prote Živorada Marinkovića i još trinaest sveštenika i jednog đakona iz Raško-prizrenske i Niške eparhije, izvestila je za Radio Slovo ljubve Olivera Radić, novinar i nastavnik u Orahovcu.

Prigodnom besedom se od oca Velje oprostio protojerej Boban Stojković, profesor Prizrenske Bogoslovije u Nišu, koji je rođen u Koretištu, selu odakle je rodom i počivši otac Velja. Daj Gospode pokoj duši oca Velje i daj snage njegovoj supruzi Jasmini, sinovima Luki i Mateji, majci, bratu, sestrama da izdrže preveliki bol, kazivao je otac Boban.

 

Životopis oca Velje Stojkovića

Protojerej Velja Stojković 3Protojerej Velja Stojković je rođen u selu Koretište u gnjilanskom kraju 1976. godine. Bogosloviju “Sveti Kirilo i Metodije” je završio u Prizrenu, a potom i Bogoslovski institut pri Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Za svojih 19 godina radnog staža bio je sveštenik na nekoliko parohija Eparhije raško-prizrenske, a najduže je bio paroh Orahovačke parohije. Sem što je obavljao dužnost sveštenika i pastira naroda srpskog u Orahovcu, otac Velja je predavao i veronauku u OŠ “Svetozar Marković” u Velikoj Hoči i u OŠ “Dositej Obradović” u Orahovcu.

Svojim besjedama, vedrim duhom i gostoljubljem ostaće upamćen kod naroda u Orahovcu i Velikoj Hoči, ali i kod poklonika koji su često dolazili u posetu ili učestvovali na liturgijama u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Orahovcu. Iza sebe je ostavio suprugu Jasminu i sinove Luku i Matiju.

Vječan spomen ocu Velji.

Olivera Radić