Испраћај протојереја Веље Стојковића пароха ораховачког

Испраћај протојереја Веље Стојковића пароха ораховачког

Име: 27. 04. 2021. SAHRANJEN OTAC VELJA STOJKOVIC; Опис: Испраћај протојереја Веље Стојковића пароха ораховачког Тип: audio/mpeg

Сахрана ОраховацРодбина и пријатељи су се у понедељак, 26. априла 2021. године, опростили од пароха Ораховачког протојереја Веље Стојковића (1976-2021). Сахрањен је на гробљу Доња Врежина код Ниша близу Богородичине цркве.

Опијело је служио архимандрит Стефан, игуман манастира Зочиште, уз саслужење проте Живорада Маринковића и још тринаест свештеника и једног ђакона из Рашко-призренске и Нишке епархије, известила је за Радио Слово љубве Оливера Радић, новинар и наставник у Ораховцу.

Пригодном беседом се од оца Веље опростио протојереј Бобан Стојковић, професор Призренске Богословије у Нишу, који је рођен у Коретишту, селу одакле је родом и почивши отац Веља. Дај Господе покој души оца Веље и дај снаге његовој супрузи Јасмини, синовима Луки и Матеји, мајци, брату, сестрама да издрже превелики бол, казивао је отац Бобан.

 

Животопис оца Веље Стојковића

Протојереј Веља Стојковић 3Протојереј Веља Стојковић је рођен у селу Коретиште у гњиланском крају 1976. године. Богословију “Свети Кирило и Методије” је завршио у Призрену, а потом и Богословски институт при Богословском факултету Универзитета у Београду. За својих 19 година радног стажа био је свештеник на неколико парохија Епархије рашко-призренске, а најдуже је био парох Ораховачке парохије. Сем што је обављао дужност свештеника и пастира народа српског у Ораховцу, отац Веља је предавао и веронауку у ОШ “Светозар Марковић” у Великој Хочи и у ОШ “Доситеј Обрадовић” у Ораховцу.

Својим бесједама, ведрим духом и гостољубљем остаће упамћен код народа у Ораховцу и Великој Хочи, али и код поклоника који су често долазили у посету или учествовали на литургијама у цркви Успенија Пресвете Богородице у Ораховцу. Иза себе је оставио супругу Јасмину и синове Луку и Матију.

Вјечан спомен оцу Вељи.

Оливера Радић