Litija

Istinska Crna Gora 14. juna: Ne damo svetinje!

Poslije skoro tri mjeseca otkada su prekinuti zbog mjera koje je NKT propisao u cilju sprečavanje širenja epidemije korona virusa, večeras su u više gradova naše zemlje ponovo krenuli molebani i svešteni molitveni hodovi, kao vid protesta protiv nepravde oličene u diskriminatornom Zakonu o slobodi vjeroispovjesti. Njima se nastavlja zavjet dat prije godinu dana, 15. juna na Trojičindanskom saboru u Podgorici, kasnije potvrđen na Svetovasilijevskom saboru u Nikšiću, ponavljan u svim litijskim hodovima koji su nakon toga obgrlili Crnu Goru i približili je nebesima: Ne damo svetinje!

U skladu sa odlukom Episkopskom savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, da se od Nedjelje Svih svetih, 14. juna, nastave molitvene litije, one se večeras održavaju samo u onim gradovima gdje su na vrijeme prijavljene. Tamo gdje nijesu na vrijeme prijavljene i gdje, samim tim, nije dobijeno odobrenje policije, sveštenstvo uz molitveno učešće vjernog naroda, služi Moleban Presvetoj Bogorodici za spas svetinja i bratsku slogu.

Uprkos pritiscima, kojima su proteklih mjeseci bili izloženi arhijereji, Mitropolit Amfilohije i Episkop Joanikije, sveštenici i vjernici: privođenjem, hapšenjem… osuđivanjem i kažnjavanjem, otvorenim prijetnjama sa najviših adresa, a sve pod plaštom brige za zdravlje, i na kraju rušenjem konaka Svetog Vasilija Ostroškog i progonom sveštenika, narod se nije dao zastrašiti. Sabrao se uz poštovanje mjera NKT-a i glasno i večeras stameno opet poručio: Ne damo svetinje!

 

Podgorica:

Besjeda nakon litije.

Posted by Ne damo svetinje on Nedelja, 14. jun 2020.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je sa sveštenstvom, nakon Molebana u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, ulicama Podgorice poveo molitveni krsni vhod u kojem učestvuju hiljade Podgoričana.

Foto: R. Vojinović

Galerija 1:

Galerija 2:

Berane:

Nakon tri mjeseca pauze prva litija u Crnoj Gori je krenula iz Berana. Održane su tri odvojene litije kako bi se ispoštovale mjere NKT-a. Prva molitvena litija je krenula od Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog u centru grada do manastira Đurđevi Stupovi, sjedišta Eparhije budimljansko nikšićke, gdje je održan moleban za očuvanje svetinja.

Moleban je slušilo beransko sveštenstvo i sveštenomonaštvo manastira Đurđevi Stupovi. Odmah po završetku molebna sveštenstvo je zamolilo okupljene da se raziđu iz porte manastira, kako bi mogla da dođe druga grupa i da bi se izbjeglo kršenje zabrane okupljanja više od dvjesta ljudi. Za to vrijeme treća grupa vjernika na čelu sa sveštenicima prošetala je glavnom gradskom ulicom, uzvikujući “Ne damo svetinje”.

Nikšić: 

Moleban u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog služili su arhimandriti o. Arsenije i o. Isaija, igumani manastira Kosijerevo i Bijela. Vjerni narod se tokom moleban pridržavao svih mjera NKT-a.

Nakon molebna, okupljenima se besjedom obratio protojerej Miodrag Todorović. On je pročitao dio saopštenja Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori u kome se govori o poštovanju mjera i obnovi litija. Takođe je pročitao saopštenje CO Nikšić i obavijestio javnost da, iako su u Nikšiću danas preduzete sve mjere da bi se litija održala, iako je blagovremeno najavljena po svim propisima i CO dobila pozitivan odgovor, u poslednjem trenutku, Sekretarijat za saobraćaj je procijenio da nisu stvoreni uslovi i usprotivio se održavanju molitevnog hoda ulicama grada pod Trebjesom.

Otac Miodrag je naglasio da treba dati Bogu Božije, a caru carevo, dodajući da će već večeras podnijeti žalbu i tražiti da se ispita ova odluka.

Nikšićani su večeras poslali poruku da su odlučniji nego ikad u odbrani svetinja.

Tijana Lekić

Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog:

Trg Šaka Petrovića:

Bar:

Bar je večeras nakon tri mjeseca pauze još jednom pokazao da je okrenut vjeri, istini, pravdi i ljubavi.

U nastavku pravedne borbe za očuvanje svetinja, u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, barsko sveštenstvo predvođeno dragim gostom, rektorom Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog protojerejem-stavroforom Gojkom Perovićem i uz učešće vjernog naroda, služilo je moleban.

Nakon odsluženog molebana, poštujući mjere NKT, sveštenstvo, čtečevi sa barjacima i članovi KUD-a „Sveti Jovan Vladimir” su krenuli u litiju, a ostatak sabranih vjernika ostao je da čeka povratak litije u hram.

Po povratku iz litije sabranima se obratio otac Gojko Perović koji je kazao da su u Baru već ispisani pozivi za barske sveštenike da se jave u policiju jer se narod okupio u porti Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira. On je dodao da slobodno mogu da ih broje i pišu prijave.

Otac Gojko je poručio predsjedniku Vlade Dušku Markoviću da ne treba da se boji okupljenih građana da su izvor zaraze, jer su oni već zaraženi Božjom ljubavlju, a da će svaki doktor potvrditi da jednom zaraženi ne može to da bude opet.

“Mi smo zaraženi Božjom ljubavlju i hrabrošću i mi smo ovde korona fri zona,” rekao je rektor Cetinjske bogoslovije.

Foto: Krsto Plamenac/Milijana Eraković

Moleban i litija u Starom Baru:

 

 

Danilovgrad:

Nakon večerašnje službe i molebana, ulicama Danilograda je prošla litija, koju je, pored danilovgradskog sveštenstva, predvodio i namjesnik manastira Ostrog protosinđel Sergije sa monaštvom manastira.

Nakon litije, ispred Sabornog hrama Svete Tekle, okupljenim vjernicima se obratio paroh danilogradski protojerej Željko Ćalić koji je kazao da će se litije nastaviti sve dok se zakon ne promijeni, a onaj koji treba da čuje da je dobro zapušio uši i ne želi da čuje glas svoga naroda.

“Nazvali su nas klaster – grupa koja može potencijalno da napravi problem u zdravlju našega naroda, ali ja bih rekao da su oni jedan klaster, interesna grupa koja decenijama širi svoj opasni virus. Pošto, Bogu hvala, vidimo da ovi drugi klasteri vezani za ovaj virus više nisu u opasnosti i ne postoje, mi nastavljamo sa litijama da bi se izborili protiv ovoga virusa koji ova interesna grupa širi već decenijama a to kluminira, kao što vidimo u borbi protiv svetinje, otimačini naše Svete crkve i njene imovine, promijeni njenoga identiteta i to iz partijskih kuhinja”, kazao je o. Željko  Ćalić.

Foto: Ivan Bulatović

 

Budva:

U Crkvi Svete Trojice u Starom gradu odslužen je moleban nakon kojeg je krenula litija ka Crkvi Svete Petke.  Otac Boris Radović upozorio je vjerni narod da u litiju učešće uzme najviše 200 vjernika.

Foto: Vijesti

Bijelo Polje:

Moleban za odbranu Svetinja i vjere pravoslavne, protiv diskriminatornog zakona o slobodi vjeroispovijesti služen je večeras u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju.

“Divan je Bog u svetima svojim, Bog Izrailjev. Evo nas opet ispred ovog Svetog i veličanstvenog hrama sabranih na molitvi u ljubavi i radosti, o čemu svjedoče vaša ozarena lica. Dobro je što se okupljamo oko svoje Crkve u vjeri, nadi, ljubavi i miru, bez obzira  na sve što nas je zadnjih mjeseci pristiskalo. Bez obzira na sve radnje koje smo pretrpjeli a koje ne možemo nazvati ljudskim već samo neljudskim. Sabrali smo se opet bez obzira na prijetnje i pritiske, pokazavši da smo potomci onih koji su gradili i obnavljali svoje svetinje. Duboko se nadam da će naše molitve doći do prestola slave Carstva Hristovog, i da će uskoro biti uslišene. Upravo su molitve razbile sve bolesti, sve korone, sve viruse i mi se zato ne plašimo od ovih virusa. Najveći virus koji je neizlječiv, od koga boluju oni koji vladaju ovim narodom, je virus bratomržnje i bogomržnje a on se može izliječiti samo molitvom i pokajanjem. Pozivamo sa ovog Svetog mjesta i njih da se pokaju, sagnuvši glave pred licem Božjim, da se postide svojih nedjela“, kazao je protojerej-stavrofor Siniša Janković i poručio: ,,Živjeli, do konačne pobjede!“

S.G.

 

Pljevlja: 

U Crkvi Sv. Petke služen je moleban a na kraju je pročitano saopštenje Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

Plužine:

Foto: Bojan Knežević