Котор

Отац Немања Кривокапић: Молебни и литије ризични, али само за власт и њихове намјере

Вечерас је у Цркви Светог Николе у Котору, у складу са одлуком Епископског савјета, одржан молебан Пресветој Богородици за спас светиња у Црној Гори. Молебан су служили протојереј Немања Кривокапић и јереј Миливоје Бакић уз молитвено присуство вјерног народа.

Котор 2По завршетку богослужења отац Немања се обратио присутнима рекавши да нас је поново окупила иста мука која нас је окупљала и протекле зиме, а то је, поред жеље власти да нам одузме светиње и то што жели да нас омаловажи као православне вјернике, али и да смо им литијама показали јасан став који имамо о томе и да смо чврсти у одлуци да бранимо светиње.

Говорећи о литијама које су се одржавале широм Црне Горе истакао је да су стотине хиљада грађана изашли на улице да покажу јасно и нескривено шта мисле о намјери власти и да би свакој нормалној власти то би био довољан сигнал да се оставе посла са којим се не слаже већина становништва.

„Када смо престали са литијама, престали смо само из здравствених разлога, због пандемије која се ширила, а не због тога што смо одустали од наших ставова. Умјесто да власт то уважи, они су искористили ту ситуацију како би неометано наставили по своме тамо гдје су стали“, истакао је протојереј Кривокапић.

Осврћући се на актуелну ситуацију, која се тиче мјера сузбијања пандемије рекао је да иако је објављено да је вирус побјеђен и да су повучене скоро све мјере и дозвољени разни скупови, још увјек је на снази забрана онога чега се највише плаше, а то су литије и црквена окупљања, као нечега што је најризичније по здравље грађана.

„Знамо ми добро да су наше молебни и литије врло ризични, али само за власт и њихове намјере, а знају и они то врло добро, зато су најупорнији у забрањивању баш наших окупљања, док други могу да раде шта хоће“, рекао је отац Немања закључивши да је таква селективна правда само доказ недослиједности власти и лоше намјере којој није циљ заштита здравља грађана, већ само коришћење власти у служби својих интереса.

Стављајући акценат на поновно окупљање вјерног народа, које има за циљ наставак борбе за заштиту светиња, додао је:„Зато смо ми поново ту, окупљени око наших светиња, гдје нам је и мјесто, одакле и црпимо нашу снагу и вјеру, да поново покажемо нашу одлучност и да нас нису застрашили хапшењима и драконским казнама, јер је оно што бранимо много скупље и врједније од њихових казни.“

Обзиром да је у Цркви Светог Николе данас одржан молебан,  отац Немања је казао да смо се данас окупили ради молитве, а да ћемо, следујући упутства Епископског савјета наше Цркве, убудуће показати конкретније мјере и снагу народа чија ријеч мора да се чује!

 

МОЛЕБАН У ДОБРОТСКОЈ ЦРКВИ

И у Цркви Светог Василија Острошког у Доброти данас је служен молебан Пресветој Богородици.

Sdr
sdr

„Нека је на здравље и спасење молебан који смо служили за здравље, срећу и напредак, благослов Божји и спасење наших храмова, нашег вјерног народа и свих хришћана на овој земаљској кугли, како пише у светој молитви коју смо прочитали.

Нека Господ благослови вјерни наш народ наше Митрополије, наше Српске православне цркве коју је водио Свети Сава, коју је водио наш Свети Василије Острошки и сви наследници до Светога Јоаникија нашега митрополита који је страдао за своју вјеру, за свој народ, за крст часни и слободу златну, којег ћемо сада у сриједу прославити у Цркви Светога Петра Цетињскога на Прчању.

Нека Господ данас било гдје, гдје се наш народ сабрао, по оној Христовој Гдје сте вас двоје-троје, ту сам и ја, услиши наше молитве“, поручио је протојереј-ставрофор Миленко Јекић.

О. Јекић је пожелио да у петровданском посту од сјутра, у срећи љубави, благостању и миру постимо, онако како то налаже наша Црква Света саборна, апостолска.

„Да се поштујемо, волимо и цијенимо. Ми ништа ново не радимо под капом небеском, што рече наш покојни отац Момчило, него само оно што је традиција наше вјере, нације и Цркве. Нека Господ свима вама да здравља, мира, среће и благослова и да славно дочекамо празник Светих апостола Петра и Павла“, поручио је о. Миленко Јекић.

Извор: СПЦО Котор