Kotor

Otac Nemanja Krivokapić: Molebni i litije rizični, ali samo za vlast i njihove namjere

Večeras je u Crkvi Svetog Nikole u Kotoru, u skladu sa odlukom Episkopskog savjeta, održan moleban Presvetoj Bogorodici za spas svetinja u Crnoj Gori. Moleban su služili protojerej Nemanja Krivokapić i jerej Milivoje Bakić uz molitveno prisustvo vjernog naroda.

Kotor 2Po završetku bogosluženja otac Nemanja se obratio prisutnima rekavši da nas je ponovo okupila ista muka koja nas je okupljala i protekle zime, a to je, pored želje vlasti da nam oduzme svetinje i to što želi da nas omalovaži kao pravoslavne vjernike, ali i da smo im litijama pokazali jasan stav koji imamo o tome i da smo čvrsti u odluci da branimo svetinje.

Govoreći o litijama koje su se održavale širom Crne Gore istakao je da su stotine hiljada građana izašli na ulice da pokažu jasno i neskriveno šta misle o namjeri vlasti i da bi svakoj normalnoj vlasti to bi bio dovoljan signal da se ostave posla sa kojim se ne slaže većina stanovništva.

„Kada smo prestali sa litijama, prestali smo samo iz zdravstvenih razloga, zbog pandemije koja se širila, a ne zbog toga što smo odustali od naših stavova. Umjesto da vlast to uvaži, oni su iskoristili tu situaciju kako bi neometano nastavili po svome tamo gdje su stali“, istakao je protojerej Krivokapić.

Osvrćući se na aktuelnu situaciju, koja se tiče mjera suzbijanja pandemije rekao je da iako je objavljeno da je virus pobjeđen i da su povučene skoro sve mjere i dozvoljeni razni skupovi, još uvjek je na snazi zabrana onoga čega se najviše plaše, a to su litije i crkvena okupljanja, kao nečega što je najrizičnije po zdravlje građana.

„Znamo mi dobro da su naše molebni i litije vrlo rizični, ali samo za vlast i njihove namjere, a znaju i oni to vrlo dobro, zato su najuporniji u zabranjivanju baš naših okupljanja, dok drugi mogu da rade šta hoće“, rekao je otac Nemanja zaključivši da je takva selektivna pravda samo dokaz nedoslijednosti vlasti i loše namjere kojoj nije cilj zaštita zdravlja građana, već samo korišćenje vlasti u službi svojih interesa.

Stavljajući akcenat na ponovno okupljanje vjernog naroda, koje ima za cilj nastavak borbe za zaštitu svetinja, dodao je:„Zato smo mi ponovo tu, okupljeni oko naših svetinja, gdje nam je i mjesto, odakle i crpimo našu snagu i vjeru, da ponovo pokažemo našu odlučnost i da nas nisu zastrašili hapšenjima i drakonskim kaznama, jer je ono što branimo mnogo skuplje i vrjednije od njihovih kazni.“

Obzirom da je u Crkvi Svetog Nikole danas održan moleban,  otac Nemanja je kazao da smo se danas okupili radi molitve, a da ćemo, sledujući uputstva Episkopskog savjeta naše Crkve, ubuduće pokazati konkretnije mjere i snagu naroda čija riječ mora da se čuje!

 

MOLEBAN U DOBROTSKOJ CRKVI

I u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Dobroti danas je služen moleban Presvetoj Bogorodici.

Sdr
sdr

„Neka je na zdravlje i spasenje moleban koji smo služili za zdravlje, sreću i napredak, blagoslov Božji i spasenje naših hramova, našeg vjernog naroda i svih hrišćana na ovoj zemaljskoj kugli, kako piše u svetoj molitvi koju smo pročitali.

Neka Gospod blagoslovi vjerni naš narod naše Mitropolije, naše Srpske pravoslavne crkve koju je vodio Sveti Sava, koju je vodio naš Sveti Vasilije Ostroški i svi naslednici do Svetoga Joanikija našega mitropolita koji je stradao za svoju vjeru, za svoj narod, za krst časni i slobodu zlatnu, kojeg ćemo sada u srijedu proslaviti u Crkvi Svetoga Petra Cetinjskoga na Prčanju.

Neka Gospod danas bilo gdje, gdje se naš narod sabrao, po onoj Hristovoj Gdje ste vas dvoje-troje, tu sam i ja, usliši naše molitve“, poručio je protojerej-stavrofor Milenko Jekić.

O. Jekić je poželio da u petrovdanskom postu od sjutra, u sreći ljubavi, blagostanju i miru postimo, onako kako to nalaže naša Crkva Sveta saborna, apostolska.

„Da se poštujemo, volimo i cijenimo. Mi ništa novo ne radimo pod kapom nebeskom, što reče naš pokojni otac Momčilo, nego samo ono što je tradicija naše vjere, nacije i Crkve. Neka Gospod svima vama da zdravlja, mira, sreće i blagoslova i da slavno dočekamo praznik Svetih apostola Petra i Pavla“, poručio je o. Milenko Jekić.

Izvor: SPCO Kotor