Podgorica Litija

Istinska Crna Gora, 21. juna: Do Hristove pobjede!

U svim gradovima Crne Gore večeras se održavaju molebni i litije u znak otpora režimskom progonu Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori. Uprkos hapšenjima episkopa i sveštenika i svakovrsnim pritiscima, vjerni narod širom države sve upornije brani svetinje.

 

Podgorica:

“Glas naroda koji se čuje na litijama je Božiji glas, jer narod koji se na njima sabira je čekao dugo vremena da osjeti da je slobodan. Sabira se u slobodi bez interesa da proslavlja ime Božije i da brani svetinje koje je primio od svojih predaka, tražeći da se ova vlast otkaže od bezakonog dijela zakona o Crkvama i vjerskim zajednicama, kojim je oskrnavljeno dostojanstvo Crne Gore, Skupštine, dostojanstvo ovoga naroda”, poručio je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije nakon litije koju je večeras predvodio ulicama Podgorice.

Vladika je naglasio da ovi koji su sada na vlasti “nisu birani da vrše nasilje nad savješću Crne Gore, nad zakonom i Ustavom, nego da vrše pravdu, da poštuju i donose zakone, a ne bezakonje”.

“Ako oni donose bezakonje, onda ko je taj bezuman u Crnoj Gori da glasa za onoga koji bezakonje proglašava za zakon”, poručio je Mitropolit.

Kako je kazao i Evropa traži da se pokrene dijalog između Crkve i države, kao i poštovanje vjerskih prava u Crnoj Gori:

“I Evropa je primjetila da toga poštovanja nema. I Amerika je to primjetila. Mi smo za dijalog, to pokazujemo neprekidno. Ali dijalog nije da neko donese neko bezakonje, da uporno insistra na tom bezakonju i da te proglašava neprijateljem države zato što ne prihvataš to bezakonje”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Večerašnja litija se kretala od Hrama Hristovog Vaskrsenja, pored stare zgrade Vlade, Pravnog i Ekonomskog fakulteta i Dalmatinskom ulicom nazad do Hrama.

Prije početka litije služen je moleban za spas svetinja, a nakon toga je pročitana poruka Mitropolita Amfilohija u kojoj se pozivaju učesnici litija da se pridržavaju zdravstvenih mjera koje je predložio Institut za javno zdravlje, a Državno tužilaštvo i Uprava policije, kao i drugi nadležni organi, da se prije i poslije litija ponašaju zakonito, jer su dužni da zaštite, a ne da krše Ustavom zagarantovana ljudska prava i slobode.

Službenici Uprave policije večeras nisu obezbjeđivali saobraćaj za vrijeme trajanja litije iako je ona uredno prijavljena.

Vesna Dević

Foto: R. Vojinović

 

 

Budva:

Zapamtili su Paštrovići riječi svog velikog zemljaka Stefana Mitrova Ljubiše da su svijest srpskog naroda spasili narodni običaji koji stoje u tijesnoj vezi s vjerskim i znaju Paštrovići da se narodna svijest danas spasava svenarodnim litijama, te su se i večeras sabrali oko Imena Božjeg za spas svijesti narodne – spas svetinja.

U 19 časova u Crkvi Svete Trojice u Starom gradu u Budvi sabranje je započelo molebnom, a zatim se nastavilo krsnim hodom ka Crkvi Svete Petke. Na veliku radost i oduševljenje hiljade Paštrovića, litiju je predvodio Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki gospodin Joanikije, koji se obratio svome narodu.

– U ono komunističko vrijeme mnogi su govorili: „E sve je dobro, samo ne valja što komunizam goni Crkvu i sve druge religije“. A ovo današnje vrijeme je slično, ali je mnogo gore. Danas progone i diskriminišu samo Pravoslavnu crkvu i pravoslavnu vjeru. Kako je sve što je komunizam stvarao propalo, nije ostao kamen na kamenu jer je to bila bezbožna priča, a ovi danas misle da će goneći Crkvu i diskriminišući pravoslavnu vjeru i srpski narod, napraviti nešto dobro u Crnoj Gori! Ne može se goneći Crkva ništa dobro stvoriti!

Mnogi se pitaju šta je izvelo toliki narod u Crnoj Gori na litije. Izvela nas je ljuta nevolja! Jer naši vlastodršci, Brozovi duhovni potomci, donijeli su jedan anticivilizacijski zakon koji diskriminiše SPC i njene eparhije u Crnoj Gori o oduzima prava najbrojnijoj vjeri u Crnoj Gori sa željom da joj oduzme svetinje, što ne znači da će joj oduzeti samo imanje, niti samo hramove, jer onaj koji hoće da oskrnavi hram i da ga privede drugoj namjeri, on hoće da te ponizi kao čovjeka, kao narod, kao vjeru, da ti oduzme pravo na postojanje i na budućnost – rekao je vladika.
Nakon vladike govorio je i Marko Bato Carević, predsjednik Opštine. Narodu se kratko obratio i otac Mijailo Backović, kao i Vuk Vuković, policajac sa Žabljaka, koji je razdužio uniformu, i kao krstonosac stao na čelo budvanske litije.

Marija Živković

 

Berane:

U Beranama je i večeras održana litija za odbranu svetinja. Krsni hod u gradu na Limu je krenuo u 19 časova od Sabornog hrama svetog Simeona mirotočivog do manastira Đurđevi stupovi gdje je služen moleban za zaštitu svetinja eparhija SPC u Crnoj Gori i bratsku slogu. Prisutnom vjernom narodu besjedom se obratio arhijerejski namjesnik Beranski protojerej stavrofor Dragan Ristić kazavši da se nalazimo pred vjekovnim zdanjem naših predaka u nedeljni dan u kome proslavljamo ime Hristovo sa kojim se rađamo, živimo, opstajemo i postojimo.Pred sjedištem eparhije budimljansko-nikšićke održan je prigodan kulturni program. Nakon molitvenog hoda i molebana vjerni narod se razišao u miru.

Rade Dulović

 

Bar:

 

 

Danilovgrad: 

Prošlonedeljno hapšenje paroha danilovgradskog protojereja Željka Ćalića nije pokolebalo građane Danilograda u očuvanju svojih svetinja. Paroh podgorički protojerej Predrag Šćepanović predvodio je litiju, koja je ulicama Danilovgrada prošla nakon molebana u crkvi Svete Tekle. Velikom broju Danilovgrađana otac Predrag je rekao da poštujemo ovu zemlju, volimo je, ali da je apostolska zapovijest da se treba većma pokoravati Bogu nego ljudima.

“Neka prijete, neka nas progone, poručujem im da ih volimo i da smo braća. Crna Gora je zemlja Svetog Vasilija i Svetog Arsenija koje čuvate vi Bjelopavlići, i to neka vam služi na čast. Mi drugoga puta nemamo. Ja kao nedostojni sveštenik nemam drugoga puta do onoga kojim su hodili pop Milo Jovović i pop Luka Jovović”, rekao je otac Predrag Šćepanović, burno pozdravljen od vjernog naroda Danilovgrada.

Foto: Ivan Bulatović