Krstovdan Ikona

Ivan Bulatović: “Krst Hristov u svakodnevnom životu”

U devetoj glavi Jevanđelja po Luki Hristos se obraća svojim učenicima riječima koje u slovenskim prevodima, pa samim tim i u srpskom, glase ovako: “Ako ko hoće da ide za mnom, neka se odrekne sebe i uzme krst svoj i za mnom ide.

Cestica Casnog Krsta Cetinjski ManastirMeđutim, kako navodi otac Georgije Čistjakov, ima jedna riječ Hristova koja se nalazi na ovom mjestu u grčkom i latinskom prevodu ovog jevanđelja, a u izvjesnom smislu mijenja smisao poruke Hristove. Tamo ovaj jevanđelski stih glasi ovako:

Ako ko hoće da ide za mnom, neka se odrekne sebe i svakodnevno uzme krst svoj i za mnom ide.”

Dakle, kao što vidimo, Hristos fokusira veliki podvig podražavanja Njemu u samoodricanju i žrtvi na nivo svakodnevice, u kojoj se pokazuje u kojoj je mjeri životna svaka velika ideja.

Ne postoji neko drugo, herojsko doba kada ćemo ispuniti zapovijest Hristovu i ponijeti krst žrtve.

Potrebno je da ovdje i sada pokažemo koliko i kako smo spremni da nosimo Krst Hristov, pa ćemo onda puna srca moći da zapjevamo onu himnu, koji nam već neće biti apstraktna, već uvijek nova kroz perspektivu svagda izmenjivog životnog okruženja:

Blagodat Svetoga Duha danas nas sabra i svi, uzevši Krst Tvoj, govorimo: Blagosloven Koji dolazi u Ime Gospodnje, osana na visini!”

Autor je teolog i pravnik i predsjednik Bratstva Pravoslavne omladine Crne Gore