Krstovdan Ikona

Иван Булатовић: “Крст Христов у свакодневном животу”

У деветој глави Јеванђеља по Луки Христос се обраћа својим ученицима ријечима које у словенским преводима, па самим тим и у српском, гласе овако: “Ако ко хоће да иде за мном, нека се одрекне себе и узме крст свој и за мном иде.

Cestica Casnog Krsta Cetinjski ManastirМеђутим, како наводи отац Георгије Чистјаков, има једна ријеч Христова која се налази на овом мјесту у грчком и латинском преводу овог јеванђеља, а у извјесном смислу мијења смисао поруке Христове. Тамо овај јеванђелски стих гласи овако:

Ако ко хоће да иде за мном, нека се одрекне себе и свакодневно узме крст свој и за мном иде.”

Дакле, као што видимо, Христос фокусира велики подвиг подражавања Њему у самоодрицању и жртви на ниво свакодневице, у којој се показује у којој је мјери животна свака велика идеја.

Не постоји неко друго, херојско доба када ћемо испунити заповијест Христову и понијети крст жртве.

Потребно је да овдје и сада покажемо колико и како смо спремни да носимо Крст Христов, па ћемо онда пуна срца моћи да запјевамо ону химну, који нам већ неће бити апстрактна, већ увијек нова кроз перспективу свагда измењивог животног окружења:

Благодат Светога Духа данас нас сабра и сви, узевши Крст Твој, говоримо: Благословен Који долази у Име Господње, осана на висини!”

Аутор је теолог и правник и предсједник Братства Православне омладине Црне Горе