Јован Маркуш

Јован Маркуш за А1: Православцима у Црној Гори ускраћена људска права

Име: 13.03.2020 Jovan Markus A1; Опис: Православцима у Црној Гори ускраћена људска права Тип: audio/mpeg

Православцима су у Црној Гори ускраћена људска (вјерска) права. Власт је потписала уговоре са Римокатоличком црквом и Исламском заједницом, што ми је драго, али све што се односи на њих не односи се и на најбројнију вјерску заједницу”, казао је синоћ др Јован Маркуш, публициста и некадашњи градоначелник Цетиња, за ТВ А1.

Он је у емисији Клуб А са Иреном Татар истакао да је мишљења да литије треба да трају све док се не сруши срамни Закон о слободи вјероисповјести и поздравио разговоре који се воде у оквиру експертских тимова Митрополије и епархија СПЦ у Црној Гори и Владе: “Људски је разговарати ако постоје неки проблеми, а у погледу закона о очигледно постоје”. Изјаве појединих црногорских звачника медијима о порезима и како власт тврди дуговањима Митрополије и сл, тумачи као скретање пажње са реалних преговора и недостатак аргумената када су у питању потпуно оправдани захтјеви Цркве за измјену закона.

У току гостовања г. Маркуш је подсјетио и на интересантно запажање адвоката Зорана Лазаревића, који је члан експертског тима МЦП у преговорима, да власт покушава задужбинарство (што је темељ) да претвори у акционарство. “Цркве и њена имовина нису акционарско друштво. Служећи се логиком, ако сам ја вама нешто поклонио, то је ваше. Ако сам приложио новац, свој рад… оног тренутка кад се Црква освешта то је власништво Цркве и то је основна ствар.”

Друга ствар на коју је указао је да је још 1868. године, Скупштина главара на предлог краља Никола, донијела одлуку о подијели имовине на црквену и државну, имовину династије Петровића.

“Ако није била црквена што би је дијелили на црквену и државну”, казао је господин Јован Маркуш, примјећујући да је код власти присутан недостатак логике. Ипак по њему, проблем оваквог односа власти према Православној цркви у Црној Гори и доношења овог закона треба посматрати као шири проблем. По његовом мишљењу то је удар не само на православље, већ на цијело хришћанство, заправо на Европу.

Весна Девић