Nenad Ilic

Подгорица: Литије су надишле повод и узрочнике свог окупљања

Име: Besjeda o. Nenad Ilic - Podgorica; Опис: Литије су надишле повод и узрочнике свог окупљања Тип: audio/mpeg

Више десетина хиљада вјерника је након молебна у Саборном храму Христовог Васкрсења у крсном входу прошло улицама Подгорице.

Литију је предводио Епископ диоклијски г. Методије, а бесједио је по повратку пред храм гост из Амстердама свештеник Ненад Илић који је рекао да доноси поздраве од дијаспоре.

PodgoricaОн је поручио да се ништа веће и важније од литија не дешава ни у православљу ни у свијету.

“Кад неког зовете треба да прође љекарски преглед, али не због коронавируса, него да ли ће срце моћи да му издржи ово. Ви правите величанствену икону коју не памтимо”, додао је он.

“Побиједићемо зато што коначно знамо да да би сачували светиње, морамо да сачувамо светост сваког од нас. Онда су светиње заувијек наше и имамо зашто да будемо у светињама” рекао је отац Ненад.

Поручио је да су литије одавно надишле повод и узрочнике свог окупљања.

“Ви показујете да не мора народ бити манипулисан политиком и вођен мајсторима маркетинга..Ви ћете пронаћи како народ може да сачува контролу над било којим властима”,, казао је отац Ненад

Подсјетио је и да се налазимо у граду у којем је рођен Стефан Немања, те да су он и Свети Сава направили шифру која једино може да функционише како треба, а то је веза небеског и земаљског.

“Сава и Немања оставили да то мора стално заједно да буде. А ја сам дошао овдје да видим небо отворено. Држите то небо отвореним због нас и због свих вас. Ви освећујете и чистите све оно што овдје није било свето. Ви желите да живите у светој земљи”, закључио је отац Ненад Илић.