Nenad Ilic

Podgorica: Litije su nadišle povod i uzročnike svog okupljanja

Ime: Besjeda o. Nenad Ilic - Podgorica; Opis: Litije su nadišle povod i uzročnike svog okupljanja Tip: audio/mpeg

Više desetina hiljada vjernika je nakon molebna u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u krsnom vhodu prošlo ulicama Podgorice.

Litiju je predvodio Episkop dioklijski g. Metodije, a besjedio je po povratku pred hram gost iz Amsterdama sveštenik Nenad Ilić koji je rekao da donosi pozdrave od dijaspore.

PodgoricaOn je poručio da se ništa veće i važnije od litija ne dešava ni u pravoslavlju ni u svijetu.

“Kad nekog zovete treba da prođe ljekarski pregled, ali ne zbog koronavirusa, nego da li će srce moći da mu izdrži ovo. Vi pravite veličanstvenu ikonu koju ne pamtimo”, dodao je on.

“Pobijedićemo zato što konačno znamo da da bi sačuvali svetinje, moramo da sačuvamo svetost svakog od nas. Onda su svetinje zauvijek naše i imamo zašto da budemo u svetinjama” rekao je otac Nenad.

Poručio je da su litije odavno nadišle povod i uzročnike svog okupljanja.

“Vi pokazujete da ne mora narod biti manipulisan politikom i vođen majstorima marketinga..Vi ćete pronaći kako narod može da sačuva kontrolu nad bilo kojim vlastima”,, kazao je otac Nenad

Podsjetio je i da se nalazimo u gradu u kojem je rođen Stefan Nemanja, te da su on i Sveti Sava napravili šifru koja jedino može da funkcioniše kako treba, a to je veza nebeskog i zemaljskog.

“Sava i Nemanja ostavili da to mora stalno zajedno da bude. A ja sam došao ovdje da vidim nebo otvoreno. Držite to nebo otvorenim zbog nas i zbog svih vas. Vi osvećujete i čistite sve ono što ovdje nije bilo sveto. Vi želite da živite u svetoj zemlji”, zaključio je otac Nenad Ilić.