Иван Шупић

Иван Шупић: Из поштовања и љубави према блаженопочившем Митрополиту допутовао из Женеве у Црну Гору

Име: 14.11.20202- razgovor sa Ivanom Supicem; Опис: Из поштовања и љубави према блаженопочившем Митрополиту допутовао Из Женеве у Црну Гору Тип: audio/mpeg

Иван Шупић је, поред бројних обавеза које има као истраживач постдокторанд на Универзитету у Женеви, из поштовања и љубави према блаженопочившем Митрополиту допутовао у Црну Гору да би присуствовао његовом испраћају у наручје Васкрслог Господа.

Његов боравак у Никшићу искористили смо да разговарамо о нашем духовном Оцу и Учитељу Митрополиту Амфилохију о коме каже да је од духовно опустошене Црне Гори направио авангарду православља, доносећи дух Свете Горе и Светих Отаца, осјећање блискости и јединства са једновјерном браћом и сестрама из руског, грчког и читавог православног свијета, али, како Шупић, наводи, и космополитизам из Париза, Рима и Берна, инсистирајући, при томе, на утемељењу у нашем црногорском, брдском, српском, светосавском, светолазаревском етосу.

“То је један велики дар који нам је Митрополит донио и пренио на своје ученике, на свештенство. Он је, на неки начин, породио ову Цркву. Кад сам једном приликом разговарао са игуманом Дечана, оцем Савом, рекао је за Митрополита да је он равноапостолни. Мислим да се и ми овдје можемо сложити са тим, јер је сво његово прегнуће, заиста, било равноапостолно – из Цркве која је била опустошена он је дигао, не само манастире, зграде, цркве, него стварно живу Цркву, изродио дивне свештенике које је цио свијет упознао кроз наше литије. Свему томе је дао импулс и породио сам Митрополит“, рекао је за наш Радио Иван Шупић.

Иван је основне студије Физике завршио у Београду, звање докторанда из области квантне физике стекао је на Универзитету у Барселони, а са благословом Епископа Јоаникија упоредо студира и Богословски факултет у Београду.

Са Иваном Шупићем разговарала је Сенка Чоловић Шумић