Свети Симеон Дајбабски

Из ризнице Светог Симеона Дајбабског

У издању манастира Дајбабе и издавачке куће “Светигора”, на Цетињу је 2007. године штампана књига Сабраних списа Преподобног Симеона Дајбабског, аутора јеромонаха Исака Симића.

 

Sveti Simeon Dajbabski

 

Свједочења о Преподобном Симеону, његове кратке поуке, као и поезију из светитељевих збирки пјесама, сабране у овој књизи читају Александар Вујовић и Оливера Балабан.

 

У данашњој емисији слушамо о постанку Светоуспенског манастира Дајбабе, о доласку архимандрита Симеона Поповића у ову светињу, као и о томе како се црква у камену копала. Чућемо поуке старца о монашком животу и пјесму “На гробу сиромаха поштена” из његове збирке пјесама “Надгробни натписи”. Причу употпуњују старчеве кратке поуке.

 

Данас слушамо Писмо архимандрита Симеона Митрополиту Гаврилу Дожићу, из 1937. године. Затим, пјесму Натпис на гробу дјетета и размишљања Преподобног Симеона о гријеху гњева, као и поуке гњевноме човјеку. Као и до сада, у паузама слушамо Светитељеве кратке поуке.

 

У данашњој емисији слушамо о сликарству Светог Симеона, за кога је иконопис био и дио подвига и облик рукодеље. Фреске осликане у његовој цркви, у пећини, на специфичан начин свједоче и о самом Светом Симеону, о његовом духовном животу и благој нарави. Слушамо приче о послушности и среброљубљу. На самом крају данашње емисије чућемо пјесму “Натпис доброг свештеника пастира”, у паузама слушамо кратке поуке из старчеве ризнице.

 

Из ризнице Светог Симеона Дајбабског за данашњу емисију смо издвојили: старчеве поуке онима који су у тузи и жалости, затим о одречењу од свијета, и искушењима која прате такву одлуку. Слушамо и пјесму Натпис на гробу невјерника. Данашњом емисијом завршава се кратки серијал прича о Светом Симеону Дајбабском и његовим писаним радовима.

 

Sveti Simeon Dajbabski