Otac Jovan Rumija

Izjava protojereja Jovana Plamenca na informativnom razgovoru u CB Bar

Protojerej Jovan Plamenac, paroh barski, koji je zbog današnjeg bogosluženja na Rumiji, upriličenog na 15. godišnjicu obnove i osvećenja crkve Svete Trojice od strane policije pozvan na informativni razgovor, večeras je u Centru bezbjednosti Bar dao izjavu.

Zapisnik izjave objavljujemo integralno:

 

ZAPISNIK O OBAVJEŠTENJU PRIKUPLJENOM OD GRAĐANINA

Jovan IzjavaZaposlen sam kao svešteno lice u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, u Crkvenoj opštini Bar.

Dana 31.07.2020. godine, na 15-godišnjicu osveštavanja Rumijske crkve, posvećene Svetoj Trojici, u ovoj crkvi odslužio sam Liturgiju na koju su došli vjernici.

Neću da se bavim time koliko je bilo prisutnih vjernika i drugim detaljima koje su snimili policijski službenici CB Bar, i koji su objavljeni na internetu.

Prije polaska na Rumiju, ispred hrama Svetog Jovana Vladimira saopštio sam vjernicima da je potrebno da poštuju mjere iz Naredbe Ministarstva zdravlja Crne Gore. To sam isto napisao i na plakat koji je izlijepljen po Baru i objavljen na društvenim mrežama.

Sve preko toga, pa i ovaj poziv da dam izjavu u svojstvu građanina, povodom služenja Liturgije na Rumiji, duboko vrijeđa moje ljudsko dostojanstvo, tim prije što je to ne samo selektivna mjera crnogorske policije koja je usmjerena prema pravoslavnom narodu Crne Gore, a nije ne samo prema rimokatolicima i muslimanima nego ni prema onima kojih su svakodnevno puni marketi, koji su na plažama, na raznim žurkama, ispred banaka i državnih službi, koji slave državne praznike i učestvuju na manifestacijama vladajuće koalicije.

Građanin:

Jovan Plamenac