O.Gojko Perović

Protojerej-stavrofor Gojko Perović – rektor Cetinjske bogoslovije

Jakovljeva Liturgija služena u Sabornom hramu u Podgorici

U nedjelju, 5. novembra (23. oktobra), na praznik Svetog apostola Jakova – brata Gospodnjeg – Prvog Episkopa jerusalimskog, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služena je Jakovljeva Liturgija – Liturgija Svetog apostola Jakova.

Jakovljevom Svetom Liturgijom  načalstvovao je protojerej-stavrofor Gojko Perović – rektor Cetinjske bogoslovije, a sasluživali su mu protojereji :  Dalibor Milaković, Miladin Knežević, Mirčeta Šljivančanin, Branko Vujačić, kao i prezviter Igor Balaban i protođakon Vladimir Jaramaz.

Tokom Božije službe na Jakovljevoj Liturgiji su pojali i odgovarali učenici Cetinjske bogoslovije.

Nakon čitanja parimija, apostola i Svetog Jevanđelja, što je već karakteristično za tipik Jakovljeve Liturgije, vjernom narodu se pastirskim nadahnutim, poučnim slovom obratio paroh cetinjski i rektor Cetinjske bogoslovije – protojerej-stavrofor Gojko Perović.

Ovom prilikom otac Gojko  je u svojoj besjedi govorio o smislu, poretku i porijeklu Jakovljeve Liturgije kao i o samom životu ovoga Božijeg ugodnika povlačeći paralelu i govoreći o karakteristikama i odlikama tih prvih vjekova života Crkve :