Patrijarh Makarije Sokolovic

Jереј Мирослав Михаиловић говори о изградњи Саборног Храма посвећеног Светом Патријарху Макарију Соколовићу у Плужинама

Име: 11.10.2018 Jerej Miroslav Mihajlovic Pluzine; Опис: Jереј Мирослав Михаиловић говори о изградњи Саборног Храма посвећеног Светом Патријарху Макарију Соколовићу у Плужинама Тип: audio/mpeg

У разговору за радио Светигора јереј Мирослав Михаиловић, парох плужински говори о изградњи Саборног Храма посвећеног Светом Патријарху Макарију Соколовићу у Плужинама.

Бавећи се историјским догађајима и важним и упечатљивим тренуцима кроз емисију Љетопис, донијели смо вам кратку причу о чувеном Мехмед паши Соколовићу који је убијен у Цариграду на данашњи дан. И ако велики везир који је током већег дијела своје службе у Османском царству, а посебно након смрти султана Сулејмана I имао готово неограничену моћ, као неко ко је у „данку у крви“ одведен у јањичарску војску није заборављао своје поријекло па је поред подизања бројних задужбина 1557.г. под његовим утицајем издат тзв. „берет“ којим се дозвољава обнова Пећке Птријаршије, а на трон патријаршијски је постављен свети Патријарх Макарије Соколовић који је и небески покровитељ свих који ће по завршетку Саборног Храма у Плужинама притицати светињи са вјером у Бога јединога.