Otac Mirceta Sljivancanin

У сусрет посјети антиохијског патријарха Црној Гори: Протојереј Мирчета Шљиванчанин о Светом Игњатију Богоносцу

Име: 12.10.2018 O.Mirceta Sveti Ignatije Bogonosac; Опис: Протојереј Мирчета Шљиванчанин о Светом Игњатију Богоносцу Тип: audio/mpeg

Посјета његове светости патријарха антиохијског г. Јована Х повод је да се детаљније бавимо великим и незаобилазним доприносом који су Васељенској цркви дали великани Антиохије – града у ком су се по први следбеници распетог и васкрслог Христа назвали његовим именом – хришћани.

Први вјекови хришћанства у овом граду обиљежени су мучеништвом  а ти почеци су неодвојиви од почетка читаве цркве – од апостолског времена а сматра се да је оснивач ове древне епископије сам првоврховни апостол Петар.

Мучеништво је прати до данас Грађански рат у Сирији погоршао је положај читавог 23-милионског становништва земље, али нарочито хришћана којих је више од 2 милиона и чине око 9 одсто од укупног броја становника.

Антиохијска патријашија  такође је расадник је богословља и први миленијум хришћанства у многоме су обиљежили теолози из овог града који се данас налази на турско-сиријској граници.

Из Антиохијске цркве потичу многи свети подвижници и предводници православља: Свети Јован Златоусти, који је рођен у Антиохији, велики Јован Дамаскин и Иларион Велики оснивач монаштва у Палестини и многи други.

Ипак прије свих њих просавио се како својим богословљем тако и својим мучеништвом Свети Игњатије богоносац један од најзнаменитијих теолога апостолског времена.

О Светом који је носио Бога у себи, његовом животу, главним богословским порукама, мученичкој кончини разговарамо са протојерејем Мирчетом Шљиванчанином, координатором катихетског одбора наше Митрополије.