Otac Mirceta Sljivancanin

U susret posjeti antiohijskog patrijarha Crnoj Gori: Protojerej Mirčeta Šljivančanin o Svetom Ignjatiju Bogonoscu

Ime: 12.10.2018 O.Mirceta Sveti Ignatije Bogonosac; Opis: Protojerej Mirčeta Šljivančanin o Svetom Ignjatiju Bogonoscu Tip: audio/mpeg

Posjeta njegove svetosti patrijarha antiohijskog g. Jovana H povod je da se detaljnije bavimo velikim i nezaobilaznim doprinosom koji su Vaseljenskoj crkvi dali velikani Antiohije – grada u kom su se po prvi sledbenici raspetog i vaskrslog Hrista nazvali njegovim imenom – hrišćani.

Prvi vjekovi hrišćanstva u ovom gradu obilježeni su mučeništvom  a ti počeci su neodvojivi od početka čitave crkve – od apostolskog vremena a smatra se da je osnivač ove drevne episkopije sam prvovrhovni apostol Petar.

Mučeništvo je prati do danas Građanski rat u Siriji pogoršao je položaj čitavog 23-milionskog stanovništva zemlje, ali naročito hrišćana kojih je više od 2 miliona i čine oko 9 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Antiohijska patrijašija  takođe je rasadnik je bogoslovlja i prvi milenijum hrišćanstva u mnogome su obilježili teolozi iz ovog grada koji se danas nalazi na tursko-sirijskoj granici.

Iz Antiohijske crkve potiču mnogi sveti podvižnici i predvodnici pravoslavlja: Sveti Jovan Zlatousti, koji je rođen u Antiohiji, veliki Jovan Damaskin i Ilarion Veliki osnivač monaštva u Palestini i mnogi drugi.

Ipak prije svih njih prosavio se kako svojim bogoslovljem tako i svojim mučeništvom Sveti Ignjatije bogonosac jedan od najznamenitijih teologa apostolskog vremena.

O Svetom koji je nosio Boga u sebi, njegovom životu, glavnim bogoslovskim porukama, mučeničkoj končini razgovaramo sa protojerejem Mirčetom Šljivančaninom, koordinatorom katihetskog odbora naše Mitropolije.