berane 2

Jeromonah Evstatije: “U Beranama i večeras brojno, mirno i dostojanstveno na litiji“

Ime: 06. 02. 2020 Otac Evstatije Litija Berane; Opis: U Beranama i večeras brojno, mirno i dostojanstveno na litiji Tip: audio/mpeg

Po jako hladnom vremenu vjerni narod Berana i večeras je još jednom pokazao da je uporan u odbrani svojih svetinja, a broj učesnika i večeras se kretao oko 20.000 vjernika, kao što je to postalo i uobičajeno, kazao je za Radio “Svetigoru“ jeromonah Evstatije sabrat manastira Đurđevi Stupovi.

beraneOtac Evstatije dodaje da u Beranama kažu da jedino ko ne može da hoda ostane kući četvrtkom i nedjeljom.

Otac Evstatije je rekao da će skup u nedjelju 9. februara biti još veći jer će iz svih okolnih sela vjerni narod litijski krenuti prema hramu svetog Simeona Mirotočivog, koji se gradi u centru Berana, odakle će se litijski vhod uputiti na Moleban Presvetoj Bogorodici koji će biti služen u manastiru Đurđevi Stupovi.

Vjernici jedva čekaju četvrtak ili nedjelju da se zajedno okupimo oko manastira, da se vidimo, pomolimo Bogu i podigneno glas protiv ove velike nepravde koja se čini Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori“ kaže otac Evstatije dodajući da je veličanstvenost beranskih litija teško iskazati riječima, da se one mogu samo vidjeti i doživjeti.