Izjava

Jerusalim: Izjava povodom opštinskih pretnji i diskriminatorskog „Zakona o crkvenoj imovini“

Mi, poglavari Crkava koji upravljamo Svetim Grobom i Statusom Kvo i drugim hrišćanskim svetim mestima u Jerusalimu – Grčka Pravoslavna Patrijaršija, Starateljstvo (Kustodija) Svete zemlje i Jermenska Patrijaršija – pratimo s velikom zabrinutošću sistematsku kampanju protiv Crkava i crkvenih zajednica u Svetoj zemlji flagrantnim kršenjem postojećeg Statusa Kvoa.

Nedavno, sistematska i ofanzivna kampanja dostigla je nivo bez presedana kada je Opština Jerusalim objavila skandaloznu zbirku upozorenja i naredbi o preuzimanju crkvenih sredstava, imovine i bankovnih računa zbog navodnih dugova kaznenih opštinskih taksi. Korak koji je u suprotnosti sa istorijskim položajem Crkava unutar Svetog grada Jerusalima i njihovim odnosom prema građanskim vlastima. Ove akcije ruše postojeće ugovore i međunarodne obaveze koje garantuju prava i privilegije Crkava, u onome što izgleda da je pokušaj da se oslabi hrišćansko prisustvo u Jerusalimu. Najveće žrtve u ovome su one osiromašene porodice koji će ostati bez hrane i krova nad glavom, kao i deca koja neće biti u mogućnosti da pohađaju školu.

Sistematska kampanja zloupotrebe Crkava i hrišćana dostigla je sada vrhunac pošto se promoviše diskriminatorski i rasistički zakon koji cilja samo na nekretnine hrišćanske zajednice u Svetoj zemlji. Ovaj grozni zakon je stavljen na dnevni red danas na sastanku ministarske komisije koji, ako se usvoji, može omogućiti eksproprijaciju poseda Crkve. Ovo nas sve podseća na zakone slične prirode koji su doneseni protiv Jevreja tokom mračnih perioda u Evropi.

Ovaj sistematski napad bez presedana na hrišćane u Svetoj zemlji krši najosnovnija, starinska i suverena prava, već decenijama gazeći na delikatnom tkivu odnosa između Hrišćanske zajednice i vlasti.

Stoga, i podsećajući se izjave Patrijaraha Lokalnih Crkava u Jerusalimu od 14. februara 2018. godine i njihove prethodne izjave iz septembra 2017. godine, odlučili smo da, kao meru protesta, preduzmemo korak bez presedana i zatvorimo Crkvu Svetog Groba.

Zajedno sa svima Poglavarima Crkava u Svetoj zemlji mi stojimo udruženi, čvrsti i odlučni u zaštiti naših prava i naše imovine.

Neka Duh Sveti odgovori na naše molitve i donese nam rešenje ove istorijske krize u našem Svetom gradu.

 

Teofilo III, Patrijarh jerusalimski
Frančesko Paton, Staratelj Svete zemlje
Nuran Manugijan, Jermenski Patrijarh Jerusalima

 

Dokument

Izvor: Jerusalimska Patrijaršija (sa engleskog: Informativna služba SPC)

foto: Gali Tibbon/AFP/Getty Images