jerusalim-od-zlata-radio-svetigora

Јерусалим од злата CCCLXVII

Име: 365.Emisija Jerusalim od zlata za 17.01.2021 Sjecanje Ivan Toskic; Опис: Сјећање на нашег колегу Ивана Тоскића Тип: audio/mpeg

Сјећање на нашег колегу Ивана Тоскића

 

Иван Тоскић, по струци – машински инжењер, био је писац, пјесник, хуманиста, прегалац који се током цијелог свог живота трудио да служи свом роду и један је од његових најбољих репрезентаната.. Био је копрезидент Европске уније Рома, директор Демократског ромског центра, сарадник Радио Тивта…

Иван ТоскићГоворећи о својим сународницима често је истицао да “Роми немају ништа, а имају све: “Ми живимо у данашњем тренутку“.

Наш брат Тоскић је више пута наглашавао да је за Роме врло битно да постану православни народ.

Ја као православни Ром мислим да је наша вјера најљепша у свијету. У том циљу ја и моја супруга превели смо и књигу Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија Нема љепше вјере од хришћанске на ромски језик “, говорио је Тоскић, изражавајући наду да ће, ако Бог да, када престане пандемија коронавируса, представити ову књигу намијењену прије свега младим Ромима.

Учествовао је на молитвеном сјећању поводом 73 године од пробоја јасеновачких логораша и освештању Храма Светог пророка Илије у Млаки, општина Јасеновац и том прилоком је говорио о страдању свог народа на овом стратишту и позвао све на узајамну љубав и поштовање.

Као директор Демократског ромског центра организовао је промоције, изложбе којима је указивао на тежак положај и страдање Рома кроз историју, тражећи начине да се он побољша. Са нашом Црквом је организовао више хуманитарних акција за Роме, али и њихових посјета црквама и манастирима Митрополије.