jerusalim-od-zlata-radio-svetigora

Јерусалим од злата CCCLXX

Име: 368.Emisija Jerusalim od zlata za 21.02.2021. Kritike filma Dara iz Jasenovca; Опис: Емисија-Јерусалим од злата Тип: audio/mpeg

Ове недеље, опет се осврћемо на први играни филм о страдању у систему конценртационих логора Јасеновац, редитеља Предрага Антонијевића “Дара из Јасеновца”.

Како смо већ раније говорили о овом остварењу, и у прошлом издању емисије кроз разговор са Стефаном Радојковићем (секретар Одбора за Јасеновац САС СПЦ и историчар Музеја жртава геноцида), сазнали и о негативним, и по многу чему дискутабилним критикама филма које су стигле из САД, у овом издању емисије преносимо шта је о овом филму рекао за Радио Српске Мајкл Беренбаум (Michael Berenbaum), професор, писац, стручњак за холокауст, који је и извршни продуцент овог филма.

Преносимо и веома озбиљну критику филма, историчара Рорија Јеоманса (Rory Yeomans) “Контроверзни српски филм о Холокаусту није анти-хрватска пропаганда” недавно објављену у чланку на порталу Balkan Insight, у преводу С. Радојковића.

На почетку емисије слушамо шта је за наш радио рекла и сценаристкиња филма Наташа Дракулић, а присјетићемо се и једне кратке приче преживјелог логораша, који је као дјечак из Јасеновца одведен у дјечији логор Јастребарско.