jerusalim-od-zlata-radio-svetigora

Jerusalim od zlata CCCLXX

Ime: 368.Emisija Jerusalim od zlata za 21.02.2021. Kritike filma Dara iz Jasenovca; Opis: Emisija-Jerusalim od zlata Tip: audio/mpeg

Ove nedelje, opet se osvrćemo na prvi igrani film o stradanju u sistemu koncenrtacionih logora Jasenovac, reditelja Predraga Antonijevića “Dara iz Jasenovca”.

Kako smo već ranije govorili o ovom ostvarenju, i u prošlom izdanju emisije kroz razgovor sa Stefanom Radojkovićem (sekretar Odbora za Jasenovac SAS SPC i istoričar Muzeja žrtava genocida), saznali i o negativnim, i po mnogu čemu diskutabilnim kritikama filma koje su stigle iz SAD, u ovom izdanju emisije prenosimo šta je o ovom filmu rekao za Radio Srpske Majkl Berenbaum (Michael Berenbaum), profesor, pisac, stručnjak za holokaust, koji je i izvršni producent ovog filma.

Prenosimo i veoma ozbiljnu kritiku filma, istoričara Rorija Jeomansa (Rory Yeomans) “Kontroverzni srpski film o Holokaustu nije anti-hrvatska propaganda” nedavno objavljenu u članku na portalu Balkan Insight, u prevodu S. Radojkovića.

Na početku emisije slušamo šta je za naš radio rekla i scenaristkinja filma Nataša Drakulić, a prisjetićemo se i jedne kratke priče preživjelog logoraša, koji je kao dječak iz Jasenovca odveden u dječiji logor Jastrebarsko.