Jerusalim od Zlata

Јерусалим од злата CCCLXXXVIII

Име: 20.08.2021 Jerusalim od zlata br 388 Stefan Radojkovic o pisanju u Jerusalim postu; Опис: Емисија - Јерусалим од злата Тип: audio/mpeg

Историчар београдског Музеја жртава геноцида Стефан Радојковић, секретар Одбора за јасеновац САССПЦ, говорио о недавном ревизионистичком тексту аутора Давида Голдмана који је објављен у израелском листу „Џерузалем пост“ у којем се тврди да у усташком логору Јасеновац није убијено више од 4.500 људи. Захваљујући брзој реакцији Музеја жртава геноцида, овај скандалозни текст је уклоњен и објављен опширан и детаљан ауторски текст в.д. директора Музеја жртава геноцида, историчара Дејана Ристића.

Стефан РадојковићСтефан Радојковић открива низ занимљивих података и историјских чињеница, те коментарише главно питање, како се то десило „Џерузалем посту“, зашто баш у години када се обиљежава 80 година од оснивања концентрационог логора у Јасеновцу, коме одговарају овакви ревизионистички текстови, ко су аутори који се баве оваквом врстом ревизионизма и који је њихов циљ, о реакцијама релевантних институција које су се огласиле поводом овог писања, колико смо ми озбиљно посвећени овој теми, позиву са Универзитета Лестер у Енглеској који жели да студентима управо на овом примјеру укаже како изгледа кривотворење историје …

„Овакве ревизионистичке панфлете смо виђали и прије, они нису ништа ново, новина је да су успјели да преваре „Џерузалем пост“. Хрватска дијаспора и Република Хрватска то веома дуго раде, то је њихова пракса постала још 90-тих година (када су унајмили Филипа Коена у жељи да преставе себе свјетском јавном мњењу као угрожену страну, а србе као нацисте).

Иза овог покушаја не стоји Република Хрватска већ хрватска дијаспора из Аустралије, наиме Давид Голдман је лажни профил особе за коју је уопште питање да ли постоји, само име је генеричко.

Не вјерујемо да се ради о особи из јеврејске заједнице која је добровољно нешто радила, него је измишљена особа и чији текст је успио да промакне пажњи уредништву „Џерузалем поста“ наводно због тога што је већина уредника на годишњем одмору и нико није обраћао пажњу на те текстове“.