Jerusalim od Zlata

Jerusalim od zlata CCCLXXXVIII

Ime: 20.08.2021 Jerusalim od zlata br 388 Stefan Radojkovic o pisanju u Jerusalim postu; Opis: Emisija - Jerusalim od zlata Tip: audio/mpeg

Istoričar beogradskog Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković, sekretar Odbora za jasenovac SASSPC, govorio o nedavnom revizionističkom tekstu autora Davida Goldmana koji je objavljen u izraelskom listu „Džeruzalem post“ u kojem se tvrdi da u ustaškom logoru Jasenovac nije ubijeno više od 4.500 ljudi. Zahvaljujući brzoj reakciji Muzeja žrtava genocida, ovaj skandalozni tekst je uklonjen i objavljen opširan i detaljan autorski tekst v.d. direktora Muzeja žrtava genocida, istoričara Dejana Ristića.

Stefan RadojkovićStefan Radojković otkriva niz zanimljivih podataka i istorijskih činjenica, te komentariše glavno pitanje, kako se to desilo „Džeruzalem postu“, zašto baš u godini kada se obilježava 80 godina od osnivanja koncentracionog logora u Jasenovcu, kome odgovaraju ovakvi revizionistički tekstovi, ko su autori koji se bave ovakvom vrstom revizionizma i koji je njihov cilj, o reakcijama relevantnih institucija koje su se oglasile povodom ovog pisanja, koliko smo mi ozbiljno posvećeni ovoj temi, pozivu sa Univerziteta Lester u Engleskoj koji želi da studentima upravo na ovom primjeru ukaže kako izgleda krivotvorenje istorije …

„Ovakve revizionističke panflete smo viđali i prije, oni nisu ništa novo, novina je da su uspjeli da prevare „Džeruzalem post“. Hrvatska dijaspora i Republika Hrvatska to veoma dugo rade, to je njihova praksa postala još 90-tih godina (kada su unajmili Filipa Koena u želji da prestave sebe svjetskom javnom mnjenju kao ugroženu stranu, a srbe kao naciste).

Iza ovog pokušaja ne stoji Republika Hrvatska već hrvatska dijaspora iz Australije, naime David Goldman je lažni profil osobe za koju je uopšte pitanje da li postoji, samo ime je generičko.

Ne vjerujemo da se radi o osobi iz jevrejske zajednice koja je dobrovoljno nešto radila, nego je izmišljena osoba i čiji tekst je uspio da promakne pažnji uredništvu „Džeruzalem posta“ navodno zbog toga što je većina urednika na godišnjem odmoru i niko nije obraćao pažnju na te tekstove“.