jerusalim-od-zlata-radio-svetigora

Јерусалим од злата CCXCIX

Име: 16.09.2018 Jerusalim od zlata br.299 Novomucenici jasenovacki Stefan Radojkovic; Опис: У овој емисији преносимо тонске записе са овогодишњих дана празновања Светих Новомученика Јасеновачких Тип: audio/mpeg

У овој емисији преносимо тонске записе са овогодишњих дана празновања Светих Новомученика Јасеновачких, који су након отварања 02. септембра, настављени 6. септембра у Владичанском двору у Пакрацу, гдје је одржан редовни семинар за наставнике Богословија на тему „Како предавати о Јасеновцу“, те у Загребу 7. септембра у просторијама Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“,  гдје је одржан научни скуп посвећен Новомученицима Јасеновачким “НОВОМУЧЕНИЦИ: ПОЛИПЕРСПЕКТИВА IV“, а  централна прослава Светих Новомученика Јасеновачких  се одржала у суботу 8. септембра у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу светом архијејејском Литургијом уз саслужење више архијереја наше Помјесне и сестринских Православних Цркава  с вјерним народом који је препознао литургијско обиљежавање Новомученика као једини начин на који ће њихов спомен остати вјечан.

Празновање је настављено  11. септембра, на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, у храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима, гдје је служена света Архијерејска Литургија, те 13. септембра у манастиру Јасеновац гдје се окупио цијели клир Епархије пакрачко-славонске са гостима на светој Архијерејској Литургији.

Гост у овом издању емисије је Стефан Радојковић, историчар, секретар Одбора за Јасеновац  Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве који преноси утиске са овогодишњег празновања дана Светих Новомученика Јасеновачких.