jerusalim-od-zlata-radio-svetigora

Jerusalim od zlata CCXCIX

Ime: 16.09.2018 Jerusalim od zlata br.299 Novomucenici jasenovacki Stefan Radojkovic; Opis: U ovoj emisiji prenosimo tonske zapise sa ovogodišnjih dana praznovanja Svetih Novomučenika Jasenovačkih Tip: audio/mpeg

U ovoj emisiji prenosimo tonske zapise sa ovogodišnjih dana praznovanja Svetih Novomučenika Jasenovačkih, koji su nakon otvaranja 02. septembra, nastavljeni 6. septembra u Vladičanskom dvoru u Pakracu, gdje je održan redovni seminar za nastavnike Bogoslovija na temu „Kako predavati o Jasenovcu“, te u Zagrebu 7. septembra u prostorijama Srpske pravoslavne opšte gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“,  gdje je održan naučni skup posvećen Novomučenicima Jasenovačkim “NOVOMUČENICI: POLIPERSPEKTIVA IV“, a  centralna proslava Svetih Novomučenika Jasenovačkih  se održala u subotu 8. septembra u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu svetom arhijejejskom Liturgijom uz sasluženje više arhijereja naše Pomjesne i sestrinskih Pravoslavnih Crkava  s vjernim narodom koji je prepoznao liturgijsko obilježavanje Novomučenika kao jedini način na koji će njihov spomen ostati vječan.

Praznovanje je nastavljeno  11. septembra, na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, gdje je služena sveta Arhijerejska Liturgija, te 13. septembra u manastiru Jasenovac gdje se okupio cijeli klir Eparhije pakračko-slavonske sa gostima na svetoj Arhijerejskoj Liturgiji.

Gost u ovom izdanju emisije je Stefan Radojković, istoričar, sekretar Odbora za Jasenovac  Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve koji prenosi utiske sa ovogodišnjeg praznovanja dana Svetih Novomučenika Jasenovačkih.