Јутро мислено

Јутро мислено – Похвала Митрополоту Амфилохију

Име: 03. 11.2022- NOVICA DJURIC-VECE POSVECENO MITROPOLITU AMFILOHIJU; Опис: "03. 11.2022- NOVICA DJURIC-VECE POSVECENO MITROPOLITU AMFILOHIJU". Тип: audio/mpeg

Новица Ђурић: “Чувамо завјет Митрополита Амфилохија да своје слово поклањамо својој вјери, својој Цркви, свом народу и најстаријем, најугледнијем и најзаслужнијем члану УКЦГ, нашем Ђеду који нас окућио и спасио од нестанка“

 

Поводом друге годишњице од упокојења блаженопочившег Митрополита Амфилохија у манастиру Светог Симеона Мироточивог на Немањиној обали у Подгорици у четвртак 3. новембра 2022. године одржано је пјесничко вече под насловом ,,Јутро мислено“ у организацији Трибине „Ријеч“ Удружења књижевника Црне Горе.

Новица ЂурићОвим поводом смо разговарали са предсједником УКЦГ г. Новицом Ђурићем, који нам је за слушаоце Радија ,,Светигора“ најавио ,,Јутро мислено“ и позвао да се саберемо на овој вечери сјећања на нашег драгог Ђеда. Управо заслугом Митрополита Амфилохја обездомљено Удружење књижевника Црне Горе, најстарија књижевна организација на овим просторима, која је основана давне 1946. године, а после скидања са буџета децембра 2003.године, наставила своје активности у манастирским просторима, основала је Трибину „Ријеч“УКЦГ, чији је први уредник био пјесник Гаро Јовановић, а после његове смрти песникиња Милица Краљ.

Новица Ђурић каже да писци чувају завјет Митрополита Амфилохија да своје слово увијек поклањају својој вјери, својој Цркви, свом народу и најстаријем, најугледнијем и најзаслужнијем члану УКЦГ, Митрополиту Амфилохију, који их је скућио и спасио од нестанка.

,,Наш Митрополит се на разне начине утемељио, не само у Христовом загрљају већ и у ријечима које је оставио свима нама над којима је засијао његов крст. Годинама је палио мале свијеће, које су нам од његовог доласка на Трон Цетињских Митрополита обасјавале пут, да би њима упалио ону велику свијећу којом је повео наше литије за одбрану Светиња и вјере православне у Црној Гори. Свједочио је да ко год да покуша да у човјеку убије вјеру мора да зна да је убио и обезбожио себе а душу изгубио. Митрополи је у душу нашег народа удахнуо вјеру у Господа Исуса Христа“- каже предсједник УКЦГ.

Новица Ђурић је са нама подијелио и своју пјесму ,,Наш Ђед“ коју је написао оне ноћи 31. новембра 2020. године када се вратио из Цетињског манастира и цјеливао свог упокојеног духовног оца Митрополита Амфилохија.

Ђурић каже да ће у догледно вријеме бити покренута иницијатива да се сагради црква Светог Саве покрај Савиног језера на Сињајевини, по угледу на Ловћенску капелу, што је одавно планирао са Митрополитом и Матијом Бећковићем.

“Ова црква би на најснажнији начин одбранила Сињајевину, ту велелепну планину, највећи пашњак, од полигона НАТО пакта, јер је ван памети да над капом Црне Горе сваког дана грме војне вјежбе. Свака црквица је наш међаш, међаш народу, вјери, писму, честитости, Православљу, честитости, одлучности, примјерима чојства и јунаштва Марка Миљанова, међаш Његошевом завјету, Светом Сави ,Светом Петру Цетињском и Светом Василију Острошком. Ми се као народ препознајемо по моштима наших Светитеља. Митрополит Амфилохије је, уз помоћ Божију, са ледине све створио“.

Митрополит Амфилохије Радовић, први и почасни члан УКЦГ и добитник највиших књижевних награда: „ Велика Видовданска повеља“, „Макаријево слово“ и „Марко Миљанов“, несебичним, свестраним и свеобухватним залагањем, омогућио је континуитет деловања Удружења.
Своје прилоге захвалности Митрополиту Амфилохију, песнику и Владики, говориће чланови УКЦГ.

Слободанка Грдинић