Cetinjski manastir

Sedište crnogorskih mitropolita u poslednjih 500 godina. U manastirskom hramu Roždestva Presvete Bogorodice čuvaju se mošti Svetog Petra Cetinjskog, ruka Svetog Jovana Krstitelja, Čestica Časnog Krsta Gospodnjeg.

Katastar poslao Prestonici rešenje kojim se ZABRANJUJE otuđenje Cetinjskog manastira

Uprava za katastar i imovinu Crne Gore, poslala je Skupštini Prijestonice Cetinje, predsjednici Dejani Dizdar obavještenje o zabilježbi zabrane otuđenja i opterećenja u LN broj 915 KO Cetinje 1, saznaje portal IN4S

 

VD direktora Uprave za katastar i imovinu Crne Gore Koča Đurišić poslao je obavještenje, u kojem se između ostalog navodi da je Vlada Crne Gore, 13. septembra odlučila o Informaciji Zaštitnika – imovinsko-pravnih interesa vezano za nepokretnosti iz LN broj 915 KO Cetinje 1 koji je predmet rasprave u cetinjskom parlamentu.

 

„Postupajući po Zaključcima Vlade Crne Gore, Uprava za katastar i državnu imovinu PJ Cetinje je izvršila zabilježbu otuđenja i opterećenja u „G“ listu predmetnog lista nepokretnosti“, piše u obavještenju koje je dostavljeno predjsednici skupštine Cetinje Dejani Dizdar.

Vlada Crne Gore je na osnovu člana 10 Uredbe (službeni list CG broj 80-08 14-17 i 28-18) 13. septembra 2021. godine, a osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade odlučila o Informaciji Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa vezano za nepokretnosti iz LN broj 915 KO Cetinje 1, koje je dostavilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

 

Vlada je s tim u vezi donijela zaključke i naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvšri zabilježbu zabrane i otuđenja u „G“ listu nepokretnosti br 915 KO Cetinje 1. 

Takođe, Vlada je naložila, da odmah i bez odlaganja se izvrši ispravka upisanog nosioca svojine na način što će umjesto Prijestonica Cetinje kao nosioca prava i svojine u „B“ LN, vrati upis na Državu Crnu Goru, shodno Rešenju Uprave za nekretnine od 24. novembra 2005. godine, pri čemu se navedenim upisom ne dira u prava upisanog titulara korišćenja.

Podsjetimo, predsjednica cetinjske Skupštine Dejana Dizdar zakazala je sjednicu Skupštine prestonice za danas 14. septembar, a u dnevni red uvrštena je i građanska inicijativa za „vraćanje“ Cetinjskog manastira Nevladinoj organizaciji CPC.

Izvor: IN4S