Arhimandrit Stefan Vuckovic

Катедра: Архимандрит Стефан Вучковић- “Васкрсења не бива без крста“

Име: 03.04.2019 Katedra o. Stefan Vuckovic Vaskrsenja ne biva bez krsta; Опис: Архимандрит Стефан Вучковић- "Васкрсења не бива без крста“ Тип: audio/mpeg

Архимандрит Стефан (Вучковић), игуман манастира Велика Ремета на Фрушкој Гори, који је ових дана гост Епархије будимљанско-никшићке, одржао је у суботу 30. марта 2019, у Црквено-народном дому у Никшићу, предавање на тему „Васкрсење не бива без крста“.

Предавање је започето Молитвом Светом Духу, а послије молитве протојереј Остоја Кнежевић, старјешина никшићке Саборне цркве најавио је предавача.

Поуке, које је архимандрит Стефан произнио о значају Крста, предобразу Крста у Старом Завјету и страдању Господа Исуса Христа на Крсту, наишле су на велико интересовање публике.

О. Стефан је пружио могућност слушаоцима да поставе питања на основу ове веома широке и велике теме, која је, како је констатовао, везана за цијелу васељену, вертикалу и хоризонталу.
„Сутра је дан који је посвећен Крсту Часном и цела седмица ће бити посвећена њему, на средини храма стајаће Крст Часни и сви људи који дођу у храм моћи ће да га целивају и да се сете оног дрвета у рају, које је расло на сред раја и, нажалост, преко њега Адам се отровао, изгубио благодат дара живота и дошао под смртну опасност“.

„Друго дрво које сматрам за дрво центар света, центар васељене је Крст Часни који оживљава, а не да се умире од њега, а кад га целивамо онда осећамо да у себе увлачимо енергије животне, које Крст Часни даје од Извора живота Господа Исуса Христа“, казао је, између осталог, у веома надахнутом излагању, архимандрит Стефан.

Предавању су присуствовали: протојереј-ставрофор Драган Крушић, јеромонах Јефтимије (Шкулетић), игуман Пивског манастира, архимандрит Арсеније (Самарџић), игуман манастира Косијерева, мати Катарина из манастира Подмалинско, мати Евангелија из манастира Вазнесења Господњег у Драговољићима, монаштво Жупског и манастира Острога, као и вјерни народ Никшића.

Сусрет са о. Стефаном завршен је подјелом књиге „Немањино завештање“ „Небесна Литургија“ Мила Медића и Светог Николаја Жичког, чији издавач су Српска православна црквена општина Линц (Аустрија) и манастир Велика Ремета.