Arhimandrit Stefan Vuckovic

Katedra: Arhimandrit Stefan Vučković- „Vaskrsenja ne biva bez krsta“

Ime: 03.04.2019 Katedra o. Stefan Vuckovic Vaskrsenja ne biva bez krsta; Opis: Arhimandrit Stefan Vučković- "Vaskrsenja ne biva bez krsta“ Tip: audio/mpeg

Arhimandrit Stefan (Vučković), iguman manastira Velika Remeta na Fruškoj Gori, koji je ovih dana gost Eparhije budimljansko-nikšićke, održao je u subotu 30. marta 2019, u Crkveno-narodnom domu u Nikšiću, predavanje na temu „Vaskrsenje ne biva bez krsta“.

Predavanje je započeto Molitvom Svetom Duhu, a poslije molitve protojerej Ostoja Knežević, starješina nikšićke Saborne crkve najavio je predavača.

Pouke, koje je arhimandrit Stefan proiznio o značaju Krsta, predobrazu Krsta u Starom Zavjetu i stradanju Gospoda Isusa Hrista na Krstu, naišle su na veliko interesovanje publike.

O. Stefan je pružio mogućnost slušaocima da postave pitanja na osnovu ove veoma široke i velike teme, koja je, kako je konstatovao, vezana za cijelu vaseljenu, vertikalu i horizontalu.
„Sutra je dan koji je posvećen Krstu Časnom i cela sedmica će biti posvećena njemu, na sredini hrama stajaće Krst Časni i svi ljudi koji dođu u hram moći će da ga celivaju i da se sete onog drveta u raju, koje je raslo na sred raja i, nažalost, preko njega Adam se otrovao, izgubio blagodat dara života i došao pod smrtnu opasnost“.

„Drugo drvo koje smatram za drvo centar sveta, centar vaseljene je Krst Časni koji oživljava, a ne da se umire od njega, a kad ga celivamo onda osećamo da u sebe uvlačimo energije životne, koje Krst Časni daje od Izvora života Gospoda Isusa Hrista“, kazao je, između ostalog, u veoma nadahnutom izlaganju, arhimandrit Stefan.

Predavanju su prisustvovali: protojerej-stavrofor Dragan Krušić, jeromonah Jeftimije (Škuletić), iguman Pivskog manastira, arhimandrit Arsenije (Samardžić), iguman manastira Kosijereva, mati Katarina iz manastira Podmalinsko, mati Evangelija iz manastira Vaznesenja Gospodnjeg u Dragovoljićima, monaštvo Župskog i manastira Ostroga, kao i vjerni narod Nikšića.

Susret sa o. Stefanom završen je podjelom knjige „Nemanjino zaveštanje“ „Nebesna Liturgija“ Mila Medića i Svetog Nikolaja Žičkog, čiji izdavač su Srpska pravoslavna crkvena opština Linc (Austrija) i manastir Velika Remeta.