Đakon dr Zdravko Jovanović

Đakon dr Zdravko Jovanović

Katedra: Đakon dr Zdravko Jovanović- „Učenje otaca o očovječenju i Vaskrsenju Sina Božijeg“

Ime: 13.04. 2018-KATEDRA DJ. ZDRAVKO JOVANOVIC UCENJE OTACA O OCOVJECENJU I VASKRSENJU GOSPODNJEM; Opis: Učenje otaca o očovječenju i Vaskrsenju Sina Božijeg Tip: audio/mpeg

Predavanje đakona dr Zdravka Jovanovića, docenta na Katedri za patrologiju na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na temu „Učenje otaca o Očovečenju i Vaskrsenju Sina Božijeg“ koje je održao 9. aprila 2017. godine u okviru ciklusua Vaskršnjih predavanja u Manastiru Divostin.

Predavač je objasnio zašto se pitanje ovaploćenja Sina Božijeg ne može posmatrati van učenja Pravoslavne Crkve o stvaranju.

Profesor je naglasio da mi možemo realno da učestvujemo u Hristovom Vaskrsenju i to kroz život u Crkvi. Da bismo izbegli sudbinu tvorevine, a to je umiranje, trulež, raspadanje, nestajanje, potrebno nam je novo rođenje, ne više iz materice žene, već iz materice Crkve. Hristos, prvorođeni iz mrtvih, zalog je našeg vaskrsenja, Njemu se prisajedinjujemo i Njime je vrijeme Vaskrsenja i Carstva Božijeg u istoriji već počelo. Hristos je pobijedio đavola, greh i smrt. Naše je samo da u toj pobjedi odlučimo da učestvujemo.