Владика Иринеј

Катедра: Епископ бачки др Иринеј-Духовна трибина “У славу Видовдана” у Суботици

Име: 27 06. 2022-Katedra-Vladika Irinej Bulovic-U slavu Vidovdana; Опис: У славу Видовдана Тип: audio/mpeg

Уважени слушаоци Радио Светигоре, драга браћо и сестре, у новом издању емисије из серијала “Катедра”, поводом празника Видовдана, вашој пажњи и љубави препоручујемо да чујете предавање, Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја које је одржао на духовној трибини у Суботици.

 

Епископ бачки др Иринеј: „Косовски Завет није ништа друго до стваралачка примена у историји, животу, искуству и страдањима нашег народа оног јединог и вечног богочовечанског Завета Христовог

У дворани Српског културног центра „Свети Саваˮ, у Задужбини Душана Радића у Суботици, у петак, 24. јуна 2022. године, на крају овогодишњег програма „У славу Видовданаˮ, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј бесједио је на духовној трибини о значају празника Видовдана.

Говорећи о наведеној теми, Преосвећени владика Иринеј је објаснио смисао Косовског Завета доводећи га у везу са Новим Заветом као основом на којој је утемељен. „Косовски Завет није ништа друго до стваралачка примена у историји, животу, искуству и страдањима нашег народа оног јединог и вечног богочовечанског Завета Христовог. Лазарев избор је уствари наше опредељење – као једна одлука народа као саборне личности, као помесне Цркве – да и одговорно и слободно, саможртвеном љубављу, ни по коју цену и ни за шта не жртвује вечну заједницу љубави, изражену у Христовом Новом Завету, а да све друго тумачи, доживљава и остварује кроз призму и кроз искуство тог вечног Завета. Веома је важно инсистирати на овој духовној, јеванђелској, христоцентричној садржини Косовског Завета. Треба да непрекидно васкрсавамо у себи етос истинске духовности, истинске побожности, свих оних вредности и врлина које ће нас чинити причасницима и заједничарима вечног Божјег Завета, Христовог Завета, члановима Цркве Христовеˮ, нагласио је Епископ бачки Иринеј.

Предавање смо преузели са сајта епархије бачке, са званичног Јутјуб канала епархије бачке. Благодаримо и колегама са Радио Беседе.

Александар Вујовић,
уредник Катихетског програма Радио Светигоре