Ksenija Radojčić

Katedra: Ksenija Radojičić- Putevima Svetog Save u Rusiju

Ime: 06.02.2019 Katedra Putevima Svetog Save u Rusiju Ksenija Radojicic; Opis: Putevima Svetog Save u Rusiju Tip: audio/mpeg

U utorak 29. januara u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu održano je predavanje Putevima Svetog Save u Rusiju.

Predavanje je održala Ksenija Radojičić, profesor ruskog jezika. Takođe, pored predavača, program je obogatio Hor Crkve Svete Trojice na čelu sa dirigentom prof. Natalijom Nikolajevnom Radovanović. Hor je otvorio program svetosavskom himnom. Pored himne, u toku predavanja, hor je otpevao nekoliko duhovnih i ruskih tradicionalnih pesama.

Predavač je ukazao na značajne veze između Srba i Rusa koje su osobito postale čvrste od vremena Svetog Save i njegovog odlaska na Svetu Goru, a naročito od 13. veka kada je Zakonopravilo Svetog Save dospelo u Rusiju i znatno uticalo na utvrđivanje državnosti i duhovnosti kod Rusa. Svetosavsko predanje kao i kult svetitelja Save je od tada, pa do danas, prisutno u Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi o čemu svedoče hramovi posvećeni Svetom Savi i Svetom Simeonu kao i mnogobrojne freske u ruskim manastirima i crkvama.