Dsc 5974

Katedra: Vladike Amfilohije i Atanasije- „Šta nam danas poručuje Sveti Ava Justin“

Ime: 05. 08. 2019. KATEDRA STA NAM PORUCUJE AVA JUSTIN MITROPOLIT AMFILOHIJE VLADIKA ATANASIJE; Opis: Šta nam danas poručuje Sveti Ava Justin Tip: audio/mpeg

Predavanjem Njegovog visokopresveštenstva Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija i Njegovog presveštenstva umirovljenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog g. Atanasija na temu „Šta nam danas poručuje Sveti Ava Justin“, 3. avgusta 2019. godine, u porti Crkve Svetog Jovana Vladimira u Baru nastavljena je kulturna manifestacija Trg od ćirilice koja se ove godine po prvi put, osim u Herceg Novom, održava i u drugim gradovima Crne Gore.

Trg od ćirilice narednih dana, do 10 avgusta, odvijaće se u Baru, kazao je Želidrag Nikčević  podsjetivši da je značaj ove manifestacije odanost srpskom pismu (ćirilici) i srpskom jeziku, koji su nas održali, utvrdili u pravoslavnoj vjeri, našoj umjetnosti, kulturi i nauci.

Ove godine manifestacija je u znaku jubileja: 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i života njene Zetske eparhije – Mitropolije crnogorsko-primorske, 630 godina od Kosovskog boja, 690 godina od rođenja Svetog velikomučenika kosovskog cara Lazara, kao i 500 godina od pečatanja služabnika Božidara Vukovića.

Organizatori Trga od ćirilice su: Mitropolija crnogorsko-primorska, Izdavačka ustanova Svetigora, arhijerejska namjesništva hercegnovsko i barsko, Udruženje književnika Crne Gore i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i Srpski kulturno-sportski centar Karađorđe iz Herceg Novog.