Mitropolit Porfirije

Katedra: Mitropolit Porfirije- “Smisao i značaj posta u hrišćanskom životu“

Ime: 13.10.2017-Smisao i značaj posta u hrišćanskom životu; Opis: "13.10.2017. KATEDRA_Mitropolit Porfirije O BOZICNOM POSTU". Tip: audio/mpeg

Predavanje Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog G. Porfirija na temu “Smisao i značaj posta u hrišćanskom životu“ koje je održao u srijedu 6. decembra 2017 godine u Crkvenoj opštino Zagrebačkoj u okviru Božićnog ciklusa predavanja.

Pojašnjavajući smisao posta kroz primjere iz Svetog Pisma Mitropolit je istakao i značaj posta kao pripreme za velike praznike među kojima je i praznik Rođenja Hristovog za koji se upravo pripremamo. „Ovaj post, kao i neki drugi postovi, pre svega Vaskršnji post, jeste post u čast nekog događaja iz života Gospoda našega Isusa Hrista. Ovaj konkretni post vezan je za Njegovo rođenje. Taj praznik Rođenja Hristovog jeste praznik mira. Praznik kada šaljemo poruke mira jedni drugima i kada se šalju poruke mira čitavom svetu. Praznik koji se još u našem narodu i našoj Crkvi naziva mirboženje“.

Na kraju Mitropolitovog izlaganja predavanje je obogaćeno dijalogom između prisutnih i Mitropolita kroz pitanja i odgovore na njih.