Prof. dr Miloš Kovačević

Katedra: Prof. dr Miloš Kovačević- “Srpska ćirilica, juče, danas i sutra”

Ime: 01.10.2021 Katedra prof Milos Kovic Srpska cirilica juce, danas i sutra; Opis: Srpska ćirilica, juče, danas i sutra Tip: audio/mpeg

Uvaženi slušaoci Radio Svetigore, draga braćo i sestre u večerašnjem serijalu “Katedra”, vašoj ljubavi i pažnji preporučujemo da čujete predavanje o ćirilici.

Rukovodilac Odeljenja za srpski jezik Andrićevog instituta, čuveni srpski lingvista i profesor dr Miloš Kovačević, održao je predavanje „Srpska ćirilica juče, danas i sutra“.

U okviru ovog predavanja, profesor Kovačević govori o ćirilici, njenom istorijatu, aktuelnom statusu, o njoj kao identitetskom ili neidentitetskom srpskom nacionalnom kriterijumu.

Navodeći mnoge zakone kojima je vršena represija nad srpskim pismom, kao i one kojima je pokušana odbrana ili zaštita ćirilice, Kovačević analizira trenutni status pisma i navodi brojne savremene klopke koje će, sasvim sigurno, dovesti do izumiranja ćirilice ukoliko se država i sam narod ne potrude da zaštite pismo koje je sam temelj srpskog nacionalnog identiteta.

Predavanje smo preuzel sa jutjub kanala portala „Iskra“