1

Katiheta Branislav Ilić: Episkop Ilarion – neumorni propovednik evanđelja i ljubavi Božje

Božanstvenom pastironačalniku Hristu, bilo je ugodno da pre tačno šest godina uzvede u počast Višnjeg zvanja, arhimandrita Ilariona (Golubovića), igumana sveštene obitelji manastira Bukovo, i da mu blagodaću Duha Svetoga projavljenom kroz Arhijerejski Sabor otačastvenih arhijereja SPC, poveri na arhijerejsko staranje znamenitu Eparhiju timočku, ukrasivši je mnogočislenim darovima, i preporučivši je mudrom rukovođenju slovesnog stada.

Gospode, šta je čovek, da ga se sećaš?  Ili sin čovečiji, da ga pohodiš?
Umanjio si ga zamalo od Anđela, slavom i čašću venčao si ga. (Ps.8.5,6)

Ovim rečima se davno zapitao psalmopojac car David, očaran neizrecivom i prevelikom tajnom ljudske ličnosti, a ponovio je bogomudri sveti apostol Pavle zadivljen čudesnim i neizrecivim ispunjenjem te tajne u ličnosti Hrista Bogočoveka. Imajući u vidu veliku tajnu čoveka, vaistinu, nije lako kazivati o drugom čoveku, a posebno kada je reč o jednom vrlinskom arhijereju koji tiho i postojano nosi omofor arhijerejskog služenja, služeći Bogu i svom hristoljubivom rodu.

1

Brižnom očinskom ljubavlju i nadahnutom svetiteljskom rečju Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki Ilarion, mudro i smireno sa ljubavlju poučava poverene mu pastire da sa smirenošću i mudrošću napasaju Crkvu Gospoda i Boga, koju On steče Krvlju svojom. U savremenoj epohi nivelisanja i gaženja tradicionalnih duhovno-etičkih vrednosti, predstojatelj Crkve Božje u Eparhiji timočkoj, postao je neustrašivi zaštitnik svog mnogostradalnog naroda braneći pravoslavno jedinstvo i duhovno zdravlje našeg blagočestivog naroda koji je suočen sa velikim iskušenjima, kako spolja, tako nažalost, i iznutra.

Ko episkopstvo želi, dobro delo želi (1Tim Z, 1), reči su znamenitog apostola Pavla koji na drugome mestu savetuje da su jaki dužni da nose slabosti slabijih, tako ukazujući da je svaka služba u Crkvi, a povrh svega arhijerejska služba, sagledana u nošenju krsta hitajući ka večnoj radosti Vaskrslog Hrista. Fakticitet Krsta svodio se, pre Hrista, na sigurnu smrt i gotovu propast, ali Gospod je video dalje i otkrio više od toga. Sledujući tog i takvog Boga, naš Vladika Ilarion se nije pokolebao pred činjenicom brojnih teškoća, već je istrajavao i istrajava do nepobitne činjenice da nošenje arhijerejskog omofora podrazumeva i nošenje svih radosti i teškoća poverenog mu sveštenstva, monaštva i vernog naroda.

2Hodeći krsto-vaskrsnim putem, Episkop timočki pokrenuo je mnoge misionarske delatnosti preko kojih se na najlepši način aktualizuje Spasiteljeva poslednja zapovest koju je uputio svojim učenicima, a preko njih i kroz njih, i svima nama, da idemo i propovedamo večnu i neprolaznu reč Njegovu.

Gospod je Episkopa Ilariona nagradio i posebnim darovima. Vladika je umetnik, a hrišćanski etos nas podseća da je umetnik najsličnije biće Tvorcu. Velika ljubav prema ikonopisu i umetničkoj fotografiji oslikavaju vladikinu ljubav prema Tvorcu koji je sve premudrošću stvorio, kao i prema vaskolikoj tvorevini koju je Gospod predao čoveku da joj on bude sveštenik.

Učestvujući u radosti jubileja – šest godina arhipastirske službe Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog g. Ilariona – vascelim bićem se radujemo, Radujući se sa onima koji se raduju (Rim. 12:14;). Pored istinske duhovne radosti koja nas obuzima povodom jubileja koji ove godine sa ljubavlju proslavljamo, nalazimo se na velikom zadatku prema našem duhovnom ocu i arhipastiru, da kao verna čada koja se nalaze pod sveštenim omoforom dragog nam Vladike, posvedočimo ono što oči naše videše i uši naše čuše. Jer, po učenju sveštenomučenika Ignatija antiohijskog Episkop je slika Očeva, u Crkvi predstojatelj na mestu Božjem.U ruci episkopa se sažima svaka duhovna vlast. Svi treba da sleduju volji episkopa kao što je sve sveštenstvo koje je saglasno sa episkopom saglasno kao strune sa gitaromA ko tajno od episkopa nešto u Crkvi radi taj služi đavolu. Jer, ni Hristos budući sa Ocem sjedinjen, ne učini ništa bez Oca, tako ne treba da čini ni narod Božji ništa bez episkopa, veli u poslanici Magnežanima sveti Ignatije.

3Predanim služenjem i istrajavanjem na teškom i trnovitom, ali spasonosnom putu, ovaj otačastveni arhijerej Crkve Božje u Episkopiji timočkoj, sveštenstvo i povereni verni narod svojim ličnim primerom duhovno rukovodi, na taj način svedočeći istinitost pouke Svetog Jovana Zlatousta koji kaže: Svi treba da gledaju na episkopa i da po njegovom životu uređuju svoj sopstveni život.

Na ovaj praznični dan, prisajedinjujući se svima koji uznose molitve za zdravlje i blagodenstvije Episkopa timočkog Ilariona, našem vladici molitveno želimo mira, blagodatnog utvrđenja duhovnih i telesnih sila, duhovne radosti u Gospodu Isusu i Njegove neoskudevajuće pomoći u staranju radi dobra poverene mu bogoljubive pastve.

Preosveštenom i visokodostojnom Gospodinu Gospodinu Ilarionu, Božijom milošću Pravoslavnom Episkopu timočkom. Podaj Gospode dug i miran život, zdravlje i spasenje, pobedu nad neprijateljima i sačuvaj ga na mnoge godine!

 

Dolgodenstvuj, Preosvešteni Vladiko, na mnoga i blaga leta!

 Katiheta Branislav Ilić

 

* * *

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion, 19. februara ove godine, bio je gost na talasima vaseljenskog Radija “Svetigora”. O značaju monaštva i poslušanja u hrišćanskom etosu; o životu u Eparhiji timočkoj, kao i na druge važne teme u pogledu hrišćanskog života i delanja, sa predstojateljem Crkve Božje u Eparhiji timočkoj razgovarala je Slobodanka Grdnić, novinar Radio “Svetigore”. Povodom šeste godišnjice od hirotonije u ustoličenja Episkopa Ilariona, donosimo zvučni zapis navedenog intervjua:

 https://youtu.be/URM47LbfJYU

 https://svetigora.com/vladika-timocki-ilarion-diskriminaroski-zakon-o-slobodi-vjeroispovijesti-postao-je-trn-u-duhovnom-oku-i-crveni-alarm-budilnik-uspavanom-narodu-svetog-save-i-svetog-simeona/